bezárás

Felnőtt oktatás - Tanfolyam tanároknak

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező tanszéke tanfolyamot hírdet iskolai színjátszással foglalkozó általános iskolai és középiskolai tanároknak

Sok iskolában zajlik rendszeres, komoly színjátszó élet.
Ezeket a produkciókat többnyire igényes darabválasztás, intenzív próbafolyamat és sikeres előadás jellemzi, miközben a térhasználat és a látvány gyakran mélyen alatta marad a bemutató színvonalának. A díszletben, jelmezben rejlő lehetőségek kiaknázása, és az igényes vizualitás emeli az előadás színvonalát, és pedagógiai jelentősége sem megvetendő.
Az iskolai színjátszás – anyagiak híján, és a játékosság igényével – az intézményben, illetve a háztartásokban fellelhető elemek felhasználásával teremt játékteret és jelmezt.

Egy 32 (8x4) órás továbbképzés keretében megtaníthatjuk a színjátszást gondozó tanároknak, hogyan lehet egyszerű elemekkel, eszközökkel olyan teret építeni, amely kiváló alapja egy jól működő előadásnak, hogyan tehetik esztétikussá, és a darab világát megjelenítővé a látványt, és hogyan készíthetnek egyszerű eszközökkel a karaktereket erősítő, egységes esztétikájú jelmezt.

A tanfolyam célcsoportja minden iskola, ahol színjátszással foglalkoznak.

A 32 óra 4 órás foglalkozásokat jelent nyolc egymást követő szombaton, vagy – a résztvevők igénye szerint - négy 8 órás foglalkozást, négy egymást követő szombaton.

A tanfolyam  részvételi díja 64 000, azaz hatvannégyezer forint.
A tanfolyam 2013. február 23-án, szombaton kezdődik, s a munkaszüneti napok miatt április 27-én zárul. (február 23, március 2, 9, 23, április 6, 13, 20, 27)
A jelentkezni a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező tanszékén lehet, e mail: , határideje 2013. január 31.

A tanfolyam programja:

  1. – 4 óra – A színpadi tér használata. A tér sajátosságai: erős és gyenge járások, hangsúlyos és hangsúlytalan nyugvópontok, kiemelt pontok, takarások, előfüggöny.
  2. – 4 óra – Az előző foglalkozáson tanultak alkalmazása az iskolában elérhető eszközök felhasználásával, a résztvevők iskoláinak játéktereiben. Anyagismeret.
    Használható alaprajz készítése. Egyszerű makettezési technikák.
    Házi feladat: A megszerzett ismeretek alapján díszletterv készítése a saját iskola játékterébe, az ott fellelhető, beszerezhető eszközökkel.
  3. – 4 óra – Az otthoni munkával megtervezett előadás díszletének korrigálása.
    Minden résztvevő végignézi az összes korrigálást, így tanulhat az összes munka erényeiből és hibáiból.
  4. – 4 óra – Azok az eszközök, amellyel a civil ruhatár elemei jelmezzé alakíthatóak.
    Hogyan ragadható meg egy-egy figura karaktere a jelmezkészítésben?
    Hogyan tehető egységes jelmezzé az egyes szereplők, karakterek összessége?
    Egyszerű ábrázolási technikák a jelmezek tervezéséhez.
    Házi feladat: A díszlet feladathoz választott darab jelmezeinek megtervezése az iskolában elérhető keretek közt.
  5. – 4 óra – Az otthoni munkával megtervezett előadás jelmezének korrigálása. Harmonizál-e a jelmez az előzőleg megtervezett díszlettel? Minden résztvevő végignézi az összes korrigálást, így tanulhat az összes munka erényeiből és hibáiból.
    6, 7, 8. – 4-4-4 óra – Egy-egy adott színmű díszletének, jelmezének elképzelése az iskolában elérhető keretek közt, és azok ábrázolása otthoni feladatként. A munkákat a tanfolyam során elemezzük. A tényleges feladatok közös díszlet-jelmez korrigálása során felmerül szinte minden lehetősége, és minden buktatója a színpadi munkának.

A tanfolyam vezetője:
díszlet fronton Dr, habil. DLA É.Kiss Piroska díszlettervező, a tanszék adjunktusa jelmez fronton Tordai Hajnal jelmeztervező, Érdemes művész, a tanszék óraadó oktatója