bezárás

Gondolkodó gépek

A Bécsi Iparművészeti Egyetem Grafika Tanszéke és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszéke grafikai pályázatot hirdet

GONDOLKODÓ GÉPEK
címmel

„A művészek eszközöket használnak műveik létrehozására: ceruzát és ecsetet, kamerát és projektort, számítógépet és nyomtatót. Minden esetben a művészek közvetlen viszonyba kerülnek az alkotóeszközökkel. Néhány eszköz használata közvetlenül is elősegíti a kifejezést, más eszközök használata előzetes terveket és konceptuális gondolkodást igényel. Néha ezek összeadódnak. A sokszorosító grafika az egyik ilyen jellegzetes terület. Ahhoz, hogy létrehozzunk egy nyomatot, mind gondolati háttérre, mind technikai ismeretekre szükségünk van. A művésznek át kell alakítania elképzeléseit úgy, hogy azok technikailag kivitelezhetőek legyenek. Ez az eljárás – ami lehet analóg és/vagy digitális – olyan rendszert igényel, melyet sokszorosító grafikai gépeken lehet létrehozni.

A körülöttünk lévő világot különböző módon érzékeljük: hangokként és szagokként, tapintási és vizuális ingerekként. Az agyunkban rendeződnek el ezen benyomásaink, s megpróbáljuk értelmezni azokat. A művészek célja ezen kívül, hogy a befogadóban érzeteket generáljanak. Gondolataink nem csak szavakból állnak, mindannyian különbözőképpen gondolkodunk, épp úgy, mint ahogyan a művészek különböző eszközöket használnak a műtermekben. Ezek az eszközök nem csak a gondolatainkat formálják, nem csak gondolkodni engednek magukról, hanem maguk is, mint gondolkodó gépek visszahatnak az alkotó folyamatra.” (A pályázat angol nyelvű változatának nyersfordítása)

A pályázat célja, hogy bemutassuk a régi és új grafikai technikák által inspirált művészetet, a grafika iránt elkötelezett hallgatók munkáin keresztül.

A nemzetközi pályázaton és az azt követő kiállításon a következő intézmények hallgatói vesznek részt

és a kiállításon intézményenként 4-5 hallgató munkái szerepelnek:

  • Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Prof. Somorjai-Kiss
  • Academy of Fine Arts and Design, Bratislava, Prof. Jancovic
  • Academy of Visual Arts, Leipzig, Prof. von Maltzahn
  • Royal College of Art, London, Prof. Stockham
  • University of Applied Arts Vienna, Prof. Svenungsson

A beérkező pályázatokat a Grafika Tanszék Képgrafika Szakirány tanári kara bírálja el.

Részvételi feltételek

Beadandó: vázlatok és fényképek a kiállítandó műről a koncepció rövid leírásával, és egy installációs terv a saját munkához, amely:

A., a falak és a padló sérülése nélkül kivitelezhető
B., nem kerülhet többe, mint 150 euró
C., egy hét alatt a helyszínen elkészíthető / installálható

  • A pályázatokat digitális formában várjuk
  • A mű szélesebb értelemben reflektáljon a ”Gondolkodó Gépek” témakiírásra, valamint a sokszorosító grafikára.
  • Egy művet több alkotó is létrehozhat.
  • A pályázat benyújtási határideje és helye: 2013. április 11., MKE Grafika Tanszék Képgrafika Szakirány. E-mail:

Adottságok / Helyszín

A Heiligenkreuzerhof kiállítóhely különleges, osztott tér. A fő kiállítótér a Refektorium, egy 7 teremből álló műemlék jellegű, XVII. századi barokk épületben található. A másik kiállítótér a Sala Terrena egy boltíves földszinti tér, és ebben a kisebb térben lehetőség van a falba szöget verni. A Refektoriumban – a 3. terem kivételével – tilos a falba és a padlóba szögelni, vagy a falra festeni, tehát a Sala Terrana-ban és a Refektorium 3. termében a munkák a hagyományos módon is kiállíthatók.

A keretezett művek a Refektoriumban rendszerint drótokon függenek. A szervezők szeretnék elkerülni ezt a módszert, úgy vélik, nem néz ki jól, túlságosan konzervatív. Különleges kiállítást szerveznek, kifejezendő a gondolkodás erejét, merészségét, bátorságát.

További információk

Helyszín: Heiligenkreuzerhof, a Bécsi Iparművészeti Egyetem kiállítóhelyén (lásd a mellékelt fényképeken, és alaprajzokon).
A kiállítás rendezése: 2013. november 13-tól
A résztvevő hallgatóknak a szervezők lehetőségeik szerint szállást biztosítanak a kiállítás rendezése alatt.
Megnyitó: 2013. november 20.
Megtekinthető: 2013. december 13-ig

Letölthető filok

Magyar nyelvű pályázati kiírás
letöltéss (.pdf, 270 KB)

Angol nyelvű kiírás a helyszínekről képeket is tartalmaz
letöltés (.pdf, 880 KB)