bezárás

Fulbright Ösztöndíjak AZ Egyesült Államokba

A 2014-2015-ös tanévre

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság örömmel hirdeti meg a 2014/2015-ös tanévre szóló ösztöndíjait. A pályázat beadási határidő 2013. május 13. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni (és/vagy PhD hallgatóként kutatni), oktatni vagy kutatni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.

Kiemelt figyelmet kapnak az Egyesült Államokra vonatkozó ismeretek és a magyarországi gazdasági, társadalmi fejlesztési törekvésekkel összhangban lévő területek.

A Fulbright Program szellemiségének megfelelően megkülönböztetett figyelmet élveznek azok a pályázók,

  • akik az Egyesült Államokban megszerzett tudásukat és tapasztalataikat a leghatékonyabban tudják a magyar társadalom szolgálatába állítani;
  • azok, akik eddig még nem folytathattak hosszabb külföldi tanulmányokat;
  • valamint akik tevékenységükkel fáradhatatlanul ápolják és szolgálják a két ország közötti kapcsolatok erősítését.

A Bizottság rövid tájékoztató előadásokat tart országszerte a Fulbright Programról és a pályázati feltételekről.

A program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta nevét, aki 1946-ban terjesztette a Kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét, melyben ma már több mint 150 ország állampolgára vesz részt. A világszerte elismert Fulbright ösztöndíj program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik; pályázati rendszere nyitott, és valamennyi pályázó számára esélyegyenlőséget biztosít. Magyarország a koronázási ékszerek hazakerülése után, 1978-ban kapcsolódott a programhoz. Azóta több mint 900 magyar állampolgár nyert el Fulbright ösztöndíjat.

A pályázás és az elbírálás folyamata

A Fulbright Program világszerte egységes űrlapot használ, melyet online kell kitölteni az egyes kategóriáknál megadott honlapokon. A pályázatot a szükséges mellékletekkel együtt 2013. május 13-ig, angol nyelven kitöltve, egy példányban kinyomtatva is el kell juttatni a Fulbright Bizottsághoz.

A pályázati anyagok - amennyiben teljesek, és a jelentkező a pályázati feltételeknek megfelel - a következő szempontok alapján kerülnek elbírálásra:

  • szakmai színvonal,
  • munkaterv,
  • az Egyesült Államokban való tartózkodás szükségessége,
  • hosszú távú eredményesség.

Azokat a pályázókat, akik a nemzetközi szakmai bírálóktól jó értékelést kapnak, angol nyelvű beszélgetésre hívja meg a Bizottság, mely során a Kuratórium magyar és amerikai tagjai hallgatják meg őket. Az interjún - melyre várhatóan 2013. júniusában/júliusában kerül sor - való megjelenés a pályázat elnyerésének előfeltétele. Az értékelések alapján a Kuratórium választja ki a jelölteket, majd pályázatukat végső jóváhagyásra megküldi az Egyesült Államokba a J. William Fulbright Foreign Scholarship Board (FSB) részére.

Minden pályázót 2013. októberében levélben értesítünk pályázata eredményéről. Az ösztöndíjak akkor valósulhatnak meg, amikor a jelöltek fogadását az amerikai intézmények visszaigazolták, és a pénzügyi keretek jóváhagyása is megtörtént (ennek várható időpontja 2014. márciusa).

Mivel az ösztöndíj a 2014-2015. tanévre szól, az ösztöndíjas időszakot leghamarabb 2014. augusztusában lehet megkezdeni az Egyesült Államokban, és legkésőbb 2015. augusztusában kell befejezni.

Fontos tudnivalók

  1. Fulbright ösztöndíjban az a pályázó részesülhet, akinek tervezett programjához egyidejűleg más teljes ösztöndíj nem áll rendelkezésére.
  2. Ha a pályázó valamely más forrásból amerikai tartózkodása költségeinek egy részét fedezni tudja, akkor kiegészítő támogatásért folyamodhat a Fulbright Bizottsághoz. Amennyiben az ösztöndíjas amerikai tartózkodását szeretné meghosszabbítani, előnyt jelent, ha a Fulbright támogatáson kívül egyéb anyagi forrást is tud mozgósítani (saját, fogadóintézményi, alapítványi stb.).

  3. Fulbright ösztöndíjjal egyidejűleg más ösztöndíj(ak)ra is lehet pályázni, de azok eredményéről haladéktalanul tájékoztatni kell a Fulbright Bizottságot.

  4. Az ösztöndíjas tevékenységet abban a tanévben kell teljesíteni, amelyre a pályázó a jelentkezését beadta (2014-2015).

  5. A Fulbright ösztöndíjas exchange visitor (J-1) vízumot kap, amely előírja, hogy ösztöndíja befejeztével vissza kell térnie Magyarországra. Nem kaphat bevándorló vízumot, állandó tartózkodási engedélyt, munkavállalásra vagy szakmai gyakorlatra szóló engedélyt, nem lehet vegyes vállalat kihelyezett képviselője (H és L vízumok) addig, amíg visszatérése után legalább két évet el nem töltött Magyarországon. Ez nem korlátozza az ösztöndíjast abban, hogy a vízummentességi program keretében vagy másfajta vízummal két éven belül ismét kiutazhasson az Egyesült Államokba vagy bármely más országba.

  6. Határidőn túl érkezett és/vagy hiányos pályázatot nem áll módunkban elfogadni.

http://www.fulbright.hu/for-hungarians/