bezárás

„ ... mire lehullanak a falevelek ... “

Osztrák és magyar képzőművészek reflexiói az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján
Bécs–Budapest, 2014. ősz

Az Osztrák Kulturális Fórum Budapest valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2011-ben indult együttműködésének keretében az intézmények arra törekszenek, hogy a fiatal osztrák és magyar képzőművészek közti párbeszéd lehetőségeit kiszélesítsék. Az együttműködés 2014-es programjának magva egy projektkiállítás, amelyen az Akademie der bildenden Künste, Wien és a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkotócsoportjai állítanak ki.

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján megrendezésre kerülő projektben a résztvevő osztrák és magyar alkotócsoportok az I. világháború okán felvetődött, de máig is csak részlegesen megválaszolt kérdések jelenkori értelmezésére, a reflexiók művészi megjelenítésére vállalkoznak. A kiállítás két helyszínen lesz megtekinthető: 2014. október közepétől Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében, november közepétől pedig Bécsben, az Akbild kiállítótermében.

A két alkotócsoport tagjai közti dialógus elmélyítése, valamint az empirikus kutatómunka sikere érdekében a projekt résztvevői 2014 első negyedében kölcsönösen bemutatják egymásnak saját városuk közterein és közgyűjteményeiben fellelhető, a múlt feltárását segítő építészeti, művészeti és egyéb tárgyi emlékeket. Ezek a találkozók alkalmat adnak az individuális felismerések kollektív értelmezésére és értékelésére is.

Az Osztrák Kulturális Fórum az év második negyedében rendezi meg a téma tudományos aspektusait tárgyaló szimpóziumot, melynek keretében a kutatott témakör meghívott szakemberei tartanak előadást. Az alkotócsoportok tagjainak alkalma nyílik megismerkedni az előadók szakterületén létrejött tudományos kutatási eredményekkel, valamint azok kulturális kontextusaival.

Az alkotócsoportok tagjai 2014 második negyedévében készítik el a projekt során szerzett benyomások, tapasztalatok, tudományos ismeretek egymásra hatásán alapuló alkotásaikat.

A budapesti kiállítás megnyitóján jelenik meg a projektet dokumentáló kétnyelvű katalógus, mely a kiállított műveket, a kiállítás koncepcióját és a szimpóziumon elhangzott előadások szövegeit foglalja össze.