bezárás

ESSL pályázat – ESSL ART AWARD CEE 2015

Az ESSL ART AWARD azért jött létre, hogy felkutassa és támogassa a tehetséges, fiatal művészeket Bulgáriából, Horvátországból, Cseh Köztársaságból, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából és Törökországból. A pályázat célja, hogy a még tanulmányaikat végző művészeknek lehetőséget kínáljon a nemzetközi múzeumi kontextusban való bemutatkozásra.
Az Essl Múzeum Ausztria legnagyobb magánmúzeuma. A modern osztrák és a kortárs nemzetközi képzőművészetet bemutató intézmény vezetői 2005-ben hozták létre a kétévente kiosztandó ESSL ART AWARD-ot.
A kiválasztás:
A nemzetközi zsűri országonként tíz művészt jelölhet a díjra. Minden jelölt csoportos kiállításon vehet részt 2015 tavaszán (május/június) a jelölő országban, amelynek során a zsűri kiválaszt országonként két győztest. 2015 őszén minden nyertes részt vesz egy közös kiállításon a klosterneuburgi Essl Múzeumban.

Pályázati tudnivalók:

1. határidők

Az online jelentkezés a 2015-ös ESSL ART AWARD CEE-re 2014. május 1-én indul.
Regisztrációs időszak: 2014. május 1 - június 30.
Leadás: 2014. augusztus 31-ig.

2. pályázat feltételei

Pályázhat minden, a 2013/2014-es tanévre beiratkozott diák, korhatár nélkül. Jelentkeznie abban az országban kell, ahol tanulmányait végzi.
Benyújtható médiumok: festmény, szobor, fénykép, videó, vegyes technika, installáció.
Minden pályázónak minimum 2, maximum 3 munkával és/vagy sorozattal kell jelentkeznie.
Pályázhatnak csoportok is (maximum 5 fővel), de őket a zsűri 1 személyként kezeli (nyertes pályázat esetén egy díj kiosztásával, valamint 1 főre fedezik az utazás és szállás költségeit).

3. pályázati díjak

Országonként két darab fődíj kerül odaítélésre, ezek összege fejenként: 3500 EUR.
A pénzjutalom mellett a nyertesek munkáit az Essl Múzeum szállítja Bécsbe, vállalja a nyertesek kiutazásának és szállásának költségeit a megnyitó és a sajtókonferencia idejére. A nyertesek megjelennek az ESSL ART AWARD CEE katalógusban, mely részletesen tartalmazza munkáiknak reprodukcióját, leírásokat és önéletrajzukat (angol és német nyelven).
Ezen túlmenően, az Essl gyűjtemény tulajdonosának, Prof. Agnes Essl-nek is lehetősége van arra, hogy további műveket válogasson be a kiállításra és a katalógusba.
VIG SPECIAL INVITATION: A Vienna Insurance Group (mint az ESSL ART AWARD fő támogatója) országonként egy művészt válogat be egy bécsi kiállításra (2016 tavasz/nyár), melynek helyszíne a Ringturm, Bécs (VIG központja). A művészek 1000 EUR támogatásban részesülnek, melynek fejében egy új művet kell létrehozniuk a ringturm-i kiállításra.

További információ:  http://www.essl.museum/

Award_Guidelines (pdf)