bezárás

art50 Design pályázat

FELHÍVÁS

Fiatal tervezőknek indít pályázatot a METRO áruház

A METRO áruház 50. születésnapja alkalmából pályázatot hirdet fiatal tervezők számára, melyben a résztvevőknek egy olyan bevásárlótáskát kell megalkotniuk, amely nem csupán praktikus és a mindennapokban is jól használható, hanem ezzel együtt divatos kiegészítőként is szolgál viselője számára. A zsűriben olyan ismert személyek is feltűnnek, mint Tatár Csilla műsorvezető, vagy Abodi Dóra divattervező.

Különleges pályázatot indít idén a METRO áruház 50. születésnapja alkalmából, mely során tehetséges fiataloknak kínál nagyszerű lehetőséget, hogy a nagyközönség, a szakma és a média számára is bemutatkozhassanak. Ennek során a résztvevőknek a bevásárlás nélkülözhetetlen kellékét, a bevásárlótáskát kell újragondolniuk. A pályázat célja, hogy olyan művek készüljenek, mellyel a bevásárlás és a szállítás mindennapi tevékenységét a tudatos vásárlók praktikusan, ugyanakkor trendin tehetik meg.

A METRO áruház olyan fiatal művészek jelentkezését várja, akik vagy művészeti hivatásra készülő hallgatók és diákok, vagy pályakezdők, akik már befejezték a tanulmányaikat, de még nem kaptak lehetőséget arra, hogy szélesebb körben is bemutatkozhassanak. A pályázatra 2014. október 20-ig lehet jelentkezni az alábbi weboldalon történő regisztrációval: http://www.metro.hu/public/art50

A pályázat két fordulóból áll, mely során az első fordulóban a pályázóknak először regisztrálniuk kell, majd a kapott regisztrációs kódot feltüntetve eljuttatni a vizuális terveiket a szakmai zsűri számára. A második fordulóban a beérkezett pályaművekből a zsűri shortlistet állít össze, amelybe bekerült táskák mintadarabjait a tervezők elkészítik, és ezekből választja ki a zsűri a legjobb munkát, valamint a környezetvédelmi szempontokat leginkább figyelembe vevő pályázónak környezetbarát különdíjat ítél oda. A shortlistre került művekből egyúttal közönségdíjas darabot is kiválasztanak a közönség szavazatai alapján.  

A pályázatok elbírálásában szakmailag hiteles, és a nagyközönség számára is ismert zsűritagok vesznek részt, úgymint Tatár Csilla műsorvezető, Nagy Adrien, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanársegédje és a Rienne Creations tervezője, Abodi Dóra divattervező, Anh Tuan divattervező, valamint Horváth Imre, a METRO Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója.

„A kreatív ipar az egyik legfontosabb értéke lehet az országnak, és a pályázatok mindig remek lehetőséget jelentenek, hogy az esetleg rejtve maradt tehetségek megmutathassák magukat, illetve a szakma és a támogató cégek figyelmét ráirányítsák a kreatív fiatalokban rejlő lehetőségekre. Személy szerint mindig nagyon örülök, ha látok egy izgalmas új munkát vagy tehetséget, a kreatív energiák mindig inspirálóak”-tette hozzá Abodi Dóra, divattervező az art50 pályázat kapcsán.

A pályázók értékes nyereményben részesülhetnek. A zsűri által kiválasztott nyertes pályamű elkészítőjének járó fődíj egy 150 000 Ft-os pénznyeremény. Ezen túl, a közönségdíjas mű készítője 3 éjszakát tölthet a Danubius Health Spa Resortban, Hévízen, valamint a környezetbarát különdíj nyertese 2 éjszakát tölthet a Danubius Hotel Palatinus City Centerben, Pécsett. Továbbá, a második fordulóba jutott pályázók között további 5 darab 50 000 Ft értékű METRO vásárlási utalványt osztanak ki. Az összes shortlistbe jutó pályaműből vándorkiállítás indul, melyen a táskákat országszerte bemutatják a METRO áruházakban.

Pályázat részletes leírása itt érhető el:
http://www.metro.hu/public/palyazatikiiras


PÁLYÁZATI KIÍRÁS

  1. Pályázati felhívás

A METRO áruház idén ünnepli 50. születésnapját és ez alkalomból egy különleges pályázatot indít útjára, mely során tehetséges fiataloknak kínál nagyszerű lehetőséget, hogy a nagyközönség, a szakma és a média számára is bemutatkozhassanak.

  1. Pályázat témája

A pályázat során a bevásárlás nélkülözhetetlen kellékének- a bevásárlótáskának - újragondolására szeretnénk felkérni a vállalkozó szellemű fiatalokat. A bevásárlás és a szállítás mindennapi tevékenység, amit szeretnénk, ha a környezettudatos vásárlók praktikusan, ugyanakkor trendin tehetnének meg. Nincs meghatározva a táska mérete, valamint az anyaga, illetve az elkészítési technológia sincsen megszabva. A pozitív elbírálásnál viszont szerepet játszik a környezetbarát alapanyagok használata.

A pályázat kiírója:

METRO Kereskedelmi Kft. (székhely: H-2041 Budaörs-Budapark Keleti 3., adószám: 10828663-2-44, cégjegyzék szám: 13-09-069282), a továbbiakban: Kiíró.

Pályázati feltételek:

  • A bevásárlótáskának a METRO 50. születésnapjához kell valamilyen módon kapcsolódnia. A METRO brand elem megjelenése kötelező feltétel a pályamunkáknál.
  • A pályázat nyilvános, a pályázaton részt vehet minden magyar állampolgárságú, magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy.
  • 18 év alatti személy nevezése esetében a pályázati határnapig be kell nyújtani a nevezett korlátozottan cselekvőképes kiskorú szülői vagy törvényes képviselői hozzájáruló nyilatkozatát. A szülői hozzájáruló nyilatkozat beérkezése nélkül a pályázat érvénytelen. Cselekvőképtelen kiskorú helyett törvényes képviselője jogosult pályázni.
  • A Metro Kereskedelmi Kft. elsősorban olyan személyek jelentkezését várja, akik: képző- és iparművészet, valamint a médiaművészet bármely ágát képviselik, művészeti hivatásra készülő hallgatók és diákok, vagy pályakezdők, akik már befejezték a tanulmányaikat, de még nem kaptak lehetőséget arra, hogy szélesebb körben is bemutatkozhassanak.
  1. Díjazás

Fődíj:

  •  150.000 Ft pénzbeli díj

Környezetbarát különdíj:

2 éjszaka 2 fő részére Danubius Hotel Palatinus City Centerben, Pécsett

Közönségdíj:

  • 3 éjszaka 2 fő részére a Danubius Health Spa Resortban, Hévízen

A díj átvételével a pályázó tudomásul veszi, hogy esetleges szerződéskötés esetén a felhasználásért további ellenszolgáltatás nem illeti meg pályázót.

Továbbá:

  • a shortlistre kiválasztott pályaművekből vándorkiállítás szervezése a METRO összes magyarországi áruházában
  1. A jelentkezés módja és a pályamű benyújtása

Regisztráció

A pályázaton való részvételhez legkésőbb 2014. október 20-ig szükséges a www.metro.hu/art50 weboldalon regisztrálni az alábbi adatok megadásával:

  • név
  • állampolgárság
  • lakcím / értesítési cím
  • telefonszám 
  • e-mail cím

A Kiíró a regisztráció után e-mailben küldi el a pályázóknak a pályázat beküldése során használandó pályázati kódot. A pályázóknak ezután saját műveik benyújtása során kizárólag a kapott kódot kell feltüntetniük, a nevük nem szerepelhet a mű mellett. Ezzel biztosítható, hogy a zsűri megfelelően objektív döntést hozhasson az értékelés során.

A pályázatokat a regisztrációt követően az alábbi módokon lehet benyújtani:

Előzetes regisztráció hiányában a Kiíró a fenti e-mail címen pályázatokat nem fogad, az ilyen beküldéseket nem veszi figyelembe.

  1. Az elbírálás menete és eredményhirdetés

A pályázatok elbírálása során egyrészt a szakmailag hiteles, és a nagyközönség számára is ismert zsűritagok döntenek a fődíj és a környezetbarát különdíj vonatkozásában, továbbá a közönség véleménye alapján kerül kiválasztásra a közönségdíjas pályamű.

A zsűri az alábbi értékelési szempontok alapján hozza meg döntését:

  • megjelenés
  • színek és formák összhatása
  • ötletesség, eredetiség
  • ötlet kidolgozottsága
  • praktikusság
  • környezetbarát alapanyagok használata
  • tartósság

Első forduló (2014. szeptember 24. – október 20.):

  • A pályázóknak először a megadott határidőn belül regisztrálniuk kell a METRO áruház honlapján (www.metro.hu/art50)
  • A regisztrációt követően a pályázóktól a fentebb említett szempontok mentén elkészített bevásárlótáska vizuális tervét várjuk pdf., tif., psd. formátumban, kizárólag a regisztrációkor kapott regisztrációs azonosító feltüntetésével.

Második forduló:

  • A beérkezett pályaművekből a szakmai zsűri shortlistet állít össze, a kiválasztott tervezőktől a második fordulóban az első fordulóban benyújtott terveknek megfelelően kivitelezett mintadarab elkészítését várjuk.
  • A shortlistre került pályaművek vizuális tervét egyúttal 2014. október 31. és 2014.november 07 napja között közönségszavazásra bocsátjuk a pályázat hivatalos Facebook oldalán, mely a www.facebook.com/art50palyazat webcímen érhető el, a legtöbb szavazott szerzett pályázók között közönségdíjast hirdetünk.
  • A shortlistre kerülő művekből a zsűri az értékelési szempontok alapján legjobbnak ítélt pályaművet kiválasztja, ez a pályázó veheti át a fődíjat. Ezen kívül, a zsűri környezetbarát különdíjat ítél oda azon shortlistre bekerülő mű készítőjének, aki a leginkább szem előtt tartotta a környezetvédelmi szempontokat a táska elkészítése és végeleges formája során.
  • A szakmai zsűri által kiválasztott győztes, aki a fődíjban részesül, a környezetbarát különdíjas, a közönségdíj nyertese, valamint a többi díjazott sajtótájékoztató keretén belül veheti át jutalmát.
  • A shortlistre került pályázók munkáiból a versenyt követően vándorkiállítást szervezünk.

A zsűri az alábbi szakértőkből áll össze:

  • Tatár Csilla, műsorvezető
  • Abodi Dora, divattervező
  • Anh Tuan, divattervező
  • Nagy Adrien, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanársegédje és a Rienne Creations tervezője
  • Horváth Imre, a METRO Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója
  1. Határidők

Az első fordulóra a pályázatokat 2014. szeptember 24. és 2014. október 20. között várjuk. A határidő lejártát követően beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. A határidő lejártát követően beérkezett pályaműveket a regisztráció nélküli, valamint a hiányos pályázati anyagokat a Metro Kereskedelmi Kft. nem fogadja el. A továbbjutókat 2014. október 22. napjáig e-mailben, telefonon értesítjük a továbbjutásról és a második forduló részleteiről.

  1. További információk és feltételek

A pályázaton való részvétel díjmentes, a pályázati anyag elkészítésének és a pályázaton való részvételnek mindennemű költségét pályázó viseli. Érvényesen pályázhat az a pályázó, aki vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el. A pályázó a pályázat benyújtásával tudomásul veszi, hogy a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek elfogadja.

A pályázó a pályázat benyújtásával kijelenti, hogy a pályázat saját egyéni-eredeti szellemi alkotása és szavatolja, hogy a beadott pályázati munka harmadik személy jogát nem sérti, valamint harmadik személynek nem áll fenn olyan joga, amely a Kiíró a pályázati munkákra vonatkozó jogszerzését akadályozná, vagy bármilyen módon korlátozná. A pályázó a pályázat benyújtásával tudomásul veszi, hogy a pályázót terheli a teljes körű felelősség, amennyiben a beadott pályázati munka harmadik személy jogát sérti. A pályázó vállalja, hogy a pályamunkák elkészítésénél jogdíjas elemeket nem használ. A bármely okból jogsértő pályázatokat Kiíró jogosult a pályázati eljárás bármely szakaszában kizárni és a már nyilvánosságra hozott pályaművek nyilvánosság általi elérhetőségét megszüntetni a jogsértő helyzet megszüntetése érdekében.

A pályázó saját egyéni-eredeti szellemi alkotásával pályázhat. Alkotói csoportok is pályázhatnak. Ez esetben a csoportra ugyanazok a feltételek és díjazás vonatkozik, mint egyéni pályázó esetében.  Egyéni-eredeti szellemi alkotás feltételének hiánya esetén a pályázat érvénytelenné válik és a pályázó díjat nem kaphat, vagy ha ez a díjátadást követően válik ismertté, akkor a pályázó köteles a díjat visszaszolgáltatni, továbbá a Kiíróval szemben harmadik személy által – szerzői jogsértés, vagy egyéb jogcímen – esetlegesen támasztott mindennemű követelésért helytállni.

A pályázó a pályázati dokumentáció benyújtásával elfogadja a pályázati kiírásban foglalt feltételeket, és aláveti magát a Kiíró és a zsűri döntésének. A Kiíró kizárhatja azt a pályázatot, amely a valóságnak nem megfelelő adatot tartalmaz, illetve nem felel meg a formai vagy tartalmi követelményeknek.

A Kiíró fenntartja a jogot a Ptk. 6:588 §- nak értelmében, hogy a pályázatot egyoldalúan módosítsa vagy visszavonja ugyanazzal a nyilvánossággal, mint ahogyan meghirdette. A pályázat egyoldalúan eredménytelenné nyilvánításának jogát a Kiíró fenntartja. A Kiíró felhatalmazza a zsűrit, hogy az általuk kialakított szempontrendszer alapján – mely a pályázati kiírásban feltüntetésre kerül – bírálják el és értékeljék a pályamunkákat, továbbá ítéljék oda a meghirdetett díjakat. A zsűri fenntartja a jogot, hogy amennyiben nem találja megfelelőnek a beérkezett művek színvonalát, nem köteles a díjak kiosztására, továbbá, azokat a pályaműveket, amelyek megítélése szerint a formai vagy tartalmi követelményeknek részben vagy egészben nem felelnek meg – és ez a körülmény az értékelést nem teszi lehetővé – a pályázatból kizárja, valamint, hogy a pályaműveket más kategóriába sorolja, ha a pályázó által megválasztott kategóriát nem ítéli megfelelőnek.

A zsűri és a közönség döntése ellen kifogásnak, egyéb jogorvoslatnak helye nincs.

Adatkezelés

A pályázók a pályázaton való részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy megadott adataik (név; születési hely, idő; állampolgárság; lakcím / értesítési cím; telefonszám; e-mail cím) a Kiíró mint adatkezelő nyilvántartásába kerüljenek, és azokat a Kiíró minden további engedély és ellenszolgáltatás nélkül kezelje a díj odaítélése és a nyertesek értesítése céljából, legfeljebb az elbírálást követő 6 hónapig.

A pályázati kiírásban szereplő személyes adatok kezelése az érintettek önkéntes hozzájárulásán alapul, mely hozzájárulást az érintettek a pályázati művek és a szükséges személyes adatok benyújtásával adnak meg. Az érintettek egyben hozzájárulnak, hogy a nyertes pályaművek mellett nevük a Metro Kereskedelmi Kft. kiadványaiban megjelenjen. Az érintettek hozzájárulása indokolás nélkül bármikor visszavonható. A pályázat során benyújtott adatokat Kiíró kizárólag a pályázat lebonyolításában közreműködő Merlin Communications Magyarország Kft. (székhely:1037 Budapest, Montevideo utca 2/A.; adószám: 11951735-2-41; cégjegyzékszám: 01-09-684890) adatfeldolgozó részére továbbítja, egyebekben az adatkezelő harmadik fél részére adattovábbítást nem végez.

Az érintettek az adatkezelés teljes időtartama alatt élhetnek az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben biztosított jogukkal (tájékoztatáshoz, helyesbítéshez, törléshez, zároláshoz, tiltakozáshoz való jog) továbbá jogsérelem esetén az illetékes bírósághoz, valamint panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulhatnak.

A Kiíró mint adatkezelő és a Merlin Communications Magyarország Kft mint adatfeldolgozó a személyes adatokat az Adatvédelmi törvény rendelkezései szerint, bizalmasan kezeli a pályázóktól kapott felhatalmazások keretei között.

Adatvédelmi nyilvántartási szám: igény szerint elküldjük

Felelősségkizárás

A pályázatok hiányosságáért (név-vagy számelírás, konkrétumok hiánya stb.), a pályázati határidők pályázó általi betartásának elmulasztásáért a Kiíró nem vállal felelősséget. A pályázók az általuk tévesen szolgáltatott adatokból adódó valamennyi következményt maguk viselik. Az adatok helyes és valóságnak megfelelő tartamáért a pályázatra történő jelentkezés során (vagy azt követően) a Kiírónak nem áll módjában ellenőrizni. Ezzel kapcsolatban a felelősség és minden ezzel járó jogi és anyagi következmény minden esetben a pályázókat terheli.

A Kiíró kizár minden felelősséget bármilyen kártérítési, kártalanítási igényért a pályázaton való részvétel során, a pályázat esetleges hibáiból, hiányosságaiból, hibás működéséből, a pályázat során bekövetkezett késésekből eredő vagy ahhoz kapcsolódó költségekért, károkért, veszteségekért.

A pályázó a pályázaton történő részvétellel automatikusan elfogadja jelen Szabályzatot, és kijelenti, hogy megadott adatai megfelelnek a valóságnak.

Szerzői és felhasználói jogok

A Pályázat:

A pályázó a pályázati dokumentáció beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a Kiíró a beadott pályázati munkákról készült fotókat, audiovizuális műveket és egyéb, ezekről készült promóciós munkákat a kizárólag a pályázat promotálása és népszerűsítése céljából szabadon, területi korlátozás nélkül, a kiállítás népszerűsítéséhez szükséges ideig, kizárólagosan, harmadik személynek átengedhető módon, további díj fizetésének kötelezettsége nélkül felhasználhatja, így a többi között nyilvánosságra hozhatja, többszörözheti, terjesztheti, nyilvánossághoz közvetítheti (pl. bármely, tetszőleges honlapra feltöltheti). Egyebekben a pályázati anyaghoz fűződő szerzői és iparjogvédelmi jogok a pályázót illetik, azzal, hogy a pályázó a pályázat benyújtásával a Kiíró részére a pályázat eredményeként létrehozott egyedi termék tekintetében, illetve az ahhoz fűződő szerzői-, szabadalmi- és iparjogvédelmi jogai tekintetében elővásárlási és előfelhasználási jogot biztosít 2015. október 5-ig.

A shortlist-re kiválasztott művek:

A pályázó a pályázat beküldésével hozzájárul, hogy a shortlis-re kiválasztott látványtervek és a kivitelezett mintapéldányok vonatkozásában a Kiíró jogot szerezzen a következő felhasználásokra:

  1. A shortlistre kiválasztott művek kiállításának népszerűsítése kizárólag a pályázó nevének feltüntetésével.
  2. A shortlistre kiválasztott művek nyilvánosságra hozatala kizárólag a kiállítás keretében, továbbá terjesztése és többszörözése a kiállításhoz kapcsoló nyomtatott vagy elektronikus anyagokban (pl. programfüzet).
  3. A shortlistből rendezett kiállítás megnyitóján résztvevő pályázókról készített fotókat a kiállításról szóló cikkekben, sajtóanyagban megjelentesse.

A díjazott pályaművek:

A Kiíró jelen pályázatban tájékoztatja a pályázót, aki a pályázat beküldésével tudomásul veszi, hogy amennyiben a pályázat díjazásra kerül a zsűri által, úgy a pályázatot reklámcélra megrendelt műnek tekintik és a pályázat felhasználása esetén a pályázat felhasználásáról és a kapcsolódó vagyoni jogok átruházásáról külön szerződés keretében állapodnak meg további ellenszolgáltatás nélkül. A pályázó tudomásul veszi, hogy a díjazott pályaművek vonatkozásában a Kiírónak kizárólagos előfelhasználási joga és elővásárlási joga van a pályázatok vagy az alapján elkészített művekhez kapcsolódó vagyoni jogokra vonatkozóan.  

A pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy amennyiben díjazásra kerül pályaműve – külön ellenszolgáltatás nélkül – fotókat és szöveget tartalmazó bemutató anyag készüljön róla, amely egészében vagy csupán egyes részleteivel megjelenik a Kiíró nyomtatott és online kiadványaiban, reklámanyagaiban, továbbá a pályázó vállalja, hogy a bemutató anyag elkészítése (pl. fénykép elkészítése) érdekében egy későbbiekben egyeztetett időpontban a Kiíró vagy a Kiíró alvállalkozója rendelkezésére fog állni.

A pályázatra történő jelentkezés kizárólag a fenti feltételek együttes teljesülése esetén érvényes.

Kiíró a Ptk. 6:526 §-ra utalással felhívja pályázó figyelmét és pályázó tudomásul veszi, hogy a Kiíró az átvett tárgyakban bekövetkezett esetleges károkért – a szándékosan, illetve a súlyosan gondatlanul okozott károsodások kivételével – felelősségét kizárja. Felek rögzítik, hogy a Kiíró megelőzően tájékoztatta a pályázót, hogy nem kötött biztosítást az átvett vagyontárgyak tekintetében és felhívta a pályázót az esetleges e tárgyú biztosítás megkötésére, valamint tájékoztatta a pályázót, hogy az általa átadott dolgok a pályázat elbírálása során más, a pályázat lebonyolításában közreműködő személyek birtokába is kerülnek. Pályázó és Kiíró megállapodnak, hogy – akár a Kiíró megbízásából eljáró, akár egyéb - harmadik személy által okozott esetleges károk tekintetében Kiírót felelősség nem terheli.

További információ:

A pályázattal kapcsolatban felmerült kérdéseket az art50@metro.co.hu e-mail címre várjuk.

Pályázati felhívás letölthető (.docx)
Pályázati kiírás letölthető (.docx)