bezárás

Mortui vivos docent - A halottak tanítják az élőket

Az Apáthy István Alapítvány felhívása a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói számára

Az Apáthy István Alapítvány pályázatot ír ki a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetének kertjében felállítandó emlékmű alkotására tiszteletünk és hálánk jeléül, azok előtt, akik felajánlották testüket az orvosegyetemi oktatásra és kutatásra.

A pályázat címe:
Mortui vivos docent - A halottak tanítják az élőket

Az orvosoknak először a Ptolemaiosz-dinasztia idején (kr. e. 320-30) engedélyezték az emberi testek boncolását ismereteik bővítése céljából. Ma több mint 2000 évvel később a boncolások még mindig elengedhetetlen részét alkotják az orvosképzésnek. Ez az egyetlen módszer, amellyel a leendő orvosok anatómiai tudásukat legbiztosabban megalapozhatják, miközben manuális készségekkel gyarapodnak. A megszerzett ismeretek elengedhetetlenek gyógyító tevékenységük gyakorlásához, legyen az egy általános vizsgálat vagy egy sebészeti beavatkozás.

A Semmelweis Egyetemen a boncolások nélkül nem valósulhatna meg az a magas szintű anatómiai képzés, amit az egész világon elismernek. Ez azoknak az önzetlen embertársainknak köszönhető, akik haláluk után testükkel az orvostudomány oktatását szolgálják. 

Elkészítési szempontok:

  1. A műalkotás üzenete: érintse meg azt a több száz embert (orvosjelölteket, oktatókat), akik naponta elhaladnak előtte és fejezze ki hálájukat, ill. szolgáljon kegyeleti helyként is a hozzátartozók számára.
  2. Az alkotás anyaga: maradandó, időjárási viszontagságoknak ellenálló legyen (finom beton, üvegbeton, bronz, kő stb.).
  3. Mérete: kb. 1,5 m magasság.
  4. Helyszín: az Anatómiai Intézet kertje, ld. fotók.
  5. A talapzatra kerüljön rá a „Mortui vivos docent” felírat.
  6. A pályaművek makettjét 2015. november 6-ig kell leadni az Apáthy István Alapítványhoz (Semmelweis Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet, Budapest, 1094, Tűzoltó u. 58.).
  7. A beérkezett pályázatok közül több pályaművet választ ki a szakértői zsűri, amelyeket egyenként 25.000 Ft honoráriummal jutalmaz. Ezek közül választja ki az Apáthy István Alapítvány Kuratóriuma a kivitelezésre kerülő művet. Kivitelezés során külön kerül elszámolásra a tiszteletdíj és az anyagköltség.
  8. A Pályázat további részleteiért, ill. útmutatásért Prof. Dr. Kőnig Frigyes tanszékvezető egyetemi tanárhoz lehet fordulni.

Budapest, 2015. június 22.

Dr. Nemeskéri Ágnes
egyetemi docens
Apáthy István Alapítvány
kuratóriumi elnök

Dr. Katz Sándor
egyetemi tanársegéd
Boncterem vezető

 

A nagyméretű képek letölthetők (.zip, 6.5MB)