bezárás

Műalkotás létrehozása Szekeres Pál tőrvívó fegyverének felhasználásával

A Hungarikonok gyujtemény pályázati felhívása

A Hungarikonok Gyűjtemény a magyar művészeti élet, tudomány és sport emblematikus alakjainak személyes tárgyaik felhasználásával készült műalkotások gyűjteménye, melyek az alapító Kárpáti Tamás ösztönzésére és megbízására jöttek létre.

A kollekcióban szerepelnek többek között Aba Novák és Berény, Bartók és Kodály, Petőfi és Széchenyi, Rubik és Neumann, Puskás és Gerevich eredeti relikviái Pauer és Kass, Konok és Nádler, Haraszty és Kő, Fehér és Gyémánt munkáiba illesztve. A Hungarikonok Rómától Bécsig, Dunaszerdahelytől Londonig számos hazai és külföldi kiállításon mutatkozhatott be, legutóbb a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában vendégszerepelt. A gyűjtemény 2014-ben megkapta a MOB Fair Play díját, tavaly pedig a MagyarBrands Kultúráért különdíj elismerésben részesült. 

A jelenleg is számos hazai és külföldi meghívással rendelkező Hungarikonok Gyűjtemény pályázatot hirdet a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói számára Szekeres Pál olimpikon és paralimpikon párbajtőrének felhasználásával készülő műtárgy létrehozására.

A műalkotásba kerülő sporteszköz, valamint a Gyűjtemény korábbi darabjairól készített bemutató album megtekinthető a Grafika Tanszék tanári szobájában (Főépület, I. em. 18.) hivatalos fogadóidőben.

Szekeres Pál 1976-ban kezdett el vívni az Újpesti Torna Egyletben. Első sikereit is itt érte el. A válogatottba 1984-ben hívták be, 1987-ben világbajnoki bronzérmet szerzett tőrvívásban. Az 1988-as szöuli olimpián Busa István, Érsek Zsolt Gátai Róbert és Szelei István társaságában bronzérmet szerzett a férfi tőrcsapattal. Ezután átigazolt a BVSC-hez.
1991-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, ami után kerekes székbe kényszerült, de sportpályafutását nem fejezte be, hanem a mozgáskorlátozott sportolókat foglalkoztató Bellestra egyesület vívója lett. 1991 és 2003 között négy alkalommal lett Európa-bajnok, 1994-ben pedig világbajnok. Az 1992-es barcelonai paralimpián tőrvívásban aranyérmet szerzett, majd 1996-ban, Atlantában tőr- és kardvívásban is aranyat szerzett. 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban pedig bronzérmes lett tőrvívásban. 2008 őszén kinevezték az ép tőrözők szövetségi kapitányának. A mai napig az egyetlen sportoló a világon, aki mind olimpián, mind paralimpián érmet szerzett.
Szekeres Pál korábban volt sportért felelős helyettes államtitkár, miniszteri biztos, jelenleg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményirányítási igazgatója és az Olimpiai Védnökök Tanácsának tagja.

A benyújtás módja:

Mivel az eredeti tárgy applikálásra kerül a díjnyertes műben, ezért koncepciót és látványtervet kell benyújtani, valamint a pályázatnak tartalmaznia kell a műalkotás kivitelezésének a megrendelőre háruló költségkalkulációját is.
A pályaművek manuális technikával előállított vázlattervek, melyek mérete 50 x 70 cm, makett esetén pedig nem haladhatja meg az 50 x 50 x 70 cm-es befoglaló formát.
A pályázati anyagot az MKE Grafika Tanszék tanári szobájában kérjük leadni.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. április 21.

Díjazás: A megvalósulásra kerülő pályamunka díjazása 200.000 Ft.
Az összeg nem foglalja magába a kivitelezés költségeit, amelyet a pályázat kiírója külön megállapodás szerint finanszíroz. Az elkészült műalkotás a Hungarikonok Gyűjtemény tulajdonába kerül.

Zsűri: Felsmann Tamás, Kárpáti Tamás, Szekeres Pál, Szurcsik József

Márciusban a pályázóknak egy kötetlen beszélgetést keretében lesz alkalmuk találkozni Szekeres Pállal.

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:

Barbócz Erika (Grafika Tanszék): +36 1 666 2525;
Kárpáti Tamás: +36 30 530 0008;