bezárás

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intelligens szakosodás projektje

Összefoglaló

A projekt kódja: EFOP-3.6.1-16-2016-00021
A projekt címe: Művészeti kutatás és együttműködés – inter és crossdiszciplináris projektek, kutatási infrastruktúra-fejlesztés és kapacitás-növelés a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Megvalósítás időszaka: 2017. március 16 – 2020. március 15.
Megvalósítás helyszíne: MKE – Tihanyi Somogyi József Művésztelep
Elnyert támogatás: 387.792.307 Ft

Projektmenedzser: Bodolai – Marcsek Marianna
Szakmai vezető: Albert Ádám
Pénzügyi vezető: Szinyei Dalma

A projekt célja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a kutatói utánpótlás feltételrendszere javuljon, az egyetem kutatói potenciálja megerősödjön. A projekt keretében négy kutatás-fejlesztési program indul.

Kutatás I. Aktuális restaurátori problémák kutatása a műemlékvédelem és műtárgyvédelem területén
Kutatásvezető: Szemerey-Kiss Balázs

A kutatás a különféle habarcsok restaurátor szempontból legfontosobbnak számító tulajdonságait vizsgálja (összetétel, szerkezetet, szövet, időállóság, stb.), melyek elsődlegesen meghatározzák egy-egy restaurátori folyamat megtervezését, kivitelezését, ezzel együtt az élettartamát. A habarcsok részletes elemzése kétféleképpen történik a projekt alatt. Az egyik esetében meglévő anyagok alapvető tulajdonságait vizsgáljuk – begyűjtött történeti minták segítségével. A másik során a próbatesteket a kutatók állítják össze, készítik el és vizsgálják.

Kutatás II. Együttműködés és kompromisszumok az alkotómunka gyakorlatában
Kutatásvezető: É. Kiss Piroska

A sok alkotó együttműködésével zajló, komoly technikát igénylő és sajátos helyzeteket produkáló folyamat során számtalan kompromisszumot kell kötni, amelyek előmozdítják a mű megvalósulását.
A program kimozdítja a hallgatókat a saját szakmai szempontrendszerük komfortzónájából.
Képessé kell válni a felmerülő kompromisszumok természetének, következményeinek felismerésére, hogy jó döntéseket hozzunk. Ezt a – közös munkán és technikai háttéren alapuló művészeti ágak hallgatói számára rendkívül fontos - szerteágazó témát kutatja a program.

Kutatás III. Robotkaros prototyping rendszer alkalmazása a képző- és alkalmazott művészetekben – új eljárások kidolgozása
Kutatásvezető: Előd Ágnes

A kutatás célja, hogy szisztematikusan feltérképezzük, melyek azok a robotkaros eljárások, amelyek művészeti illetve művészeti indukcióra létrejövő interdiszciplináris projektek megvalósítási szakaszához leginkább megfelelőek. Alkalmasak például hagyományos, drágább eljárások kiváltásra vagy egyszerűen más eljárással nem megvalósíthatóak. Az így összegyűlt know-how-t felhasználva új robotkaros eljárások kifejlesztését is megkezdjük, az ehhez szükséges hardver és szoftvereszközök fejlesztésével.

Kutatás IV. Verbális és vizuális modalitások interakciójának szerepe a képzőművészeti oktatásban
Kutatásvezető: Albert Ádám

A kutatás célja elsősorban elméleti kérdések tisztázása azzal kapcsolatban hogyan és mennyiben játszik szerepet a verbalitás a vizuális alkotófolyamat során. A kérdést elsősorban kvalitatív módszerek segítségével vizsgáljuk, az adatgyűjtés során többféle verbális protokollt, szóbeli beszámolót alkalmazunk, mely adatokat szövegelemző szoftver segítségével elemzünk és összevetünk a létrehozott rajzi produktumokkal. Kutatásainkkal a verbális modalitás hatékonyabb használatához kívánunk hozzájárulni a vizuális művészeti képzés terültén.