bezárás

MKE és az MNB együttműködésével közös kurzus indul - Kortárs művészet és befektetés

Kortárs művészet és befektetés
 

Miért tartjuk fontosnak 

A kultúra érték volt, értéket képvisel ma és érték marad a jövőben is. A jelen művészetet érteni és biztos szemmel értékelni azonban szakértelmet igényel. Az értékálló, illetve a jövőben is kuriózumnak számító minőség felfedezéséhez a jó ízlésen és a műveltségen kívül az adott terület behatóbb ismerete szükséges. Képzésünk ehhez ad kiindulópontot.

Az 1871-ben alapított – mai nevén – Magyar Képzőművészeti Egyetem nem csupán egy oktatási intézmény, hanem a mindenkori magyar kultúra része, tevékenysége egyszerre értékmegőrző és értékteremtő. Képzéseinkkel lefedjük a képzőművészet valamennyi területét; népszerűsítjük a művészetet; közfeladatokat látunk el (restaurálás, esztétikai nevelés, tanárképzés, lektorálás, kulturális rendezvényszervezés, könyvtári ellátás stb. területén); és innovatív projekteket valósítunk meg. Nemzetközi szinten egyedivé tesz minket, hogy oktatásunkban széles technikai lehetőségeket kínálunk, hiszen míg a nyugat-európai egyetemek többsége elmúlt 10 év technikájával dolgozik, mi akár 150 éves technikákat is használunk: bronzöntéstől 3D technikáig, van festékgyárunk, laborunk, vagyis pigmenttől a pixelig minden megjelenik képzésünkben.

Tapasztalatunkat és értékeinket felhasználva kínáljuk a Kortárs művészet és befektetés kurzust, hiszen a kortárs művészetbe való befektetéshez tájékozódás, szakterületi ismeret szükséges. Egy műtárgy esztétikus volta viszonylag könnyen felismerhető, de a képzőművészet tendenciáiba való beágyazottsága, ennek következtében a műkereskedelmi értékének a mozgásai már több körülmény ismeretében válik csak tervezhetővé. A kortárs művészet, mint befektetés sok lehetőséget rejt, hogy ezt felismerjük, ahhoz értő „szem” szükséges.

A kurzus tartalma 

Alapfokú ismeretek nyújtása a vizuális művészetekről, a kortárs hazai és nemzetközi alapművekről, művészeti gyűjtemények anyagáról és árképzéséről. Esettanulmányokon keresztül mutatjuk be a műtárgy értékmeghatározását és ismertetjük az aktuális trendeket. A művészi kifejezés különböző anyagainak, technikáinak, eszközeinek és módszereinek megismertetése után betekintést kínálunk a hazai és nemzetközi kortárs művészet aktuális kezdeményezéseibe, eseményeibe. Az ismereteket tárlatvezetéssel egybekötött képzésen mélyítjük el és aktualizáljuk.

A kurzus céljai 

  • alapvető műgyűjtő ismeretek elsajátítása
  • nemzetközi és kortárs művészet, mint befektetés megismerése
  • vagyonkezelők és pénzügyi tanácsadók ismereteinek bővítése a művészeti szakterülettel

Kinek ajánljuk a kurzust 

A kurzust ajánljuk befektetőknek, portfoliókezelőknek, saját gyűjteményt kialakítani vágyóknak, művészet iránt érdeklődőknek.

A kurzus felépítése

Modul 1: Mit alkotnak a jelen kori Leonardok és Munkácsyk? Kortársművészeti bevezető
Miből áll a műtárgy ára? Műtárgy értékmeghatározása, aktuális trendek, esettanulmányok.

Modul 2: Műalkotás, ami tetszik – műalkotás, amibe befektetek. Műtárgy, mint befektetési rizikó és hatalmas haszon lehetősége.
Tárlatvezetéssel egybekötött képzés.

Modul 3: Alapvető műgyűjtő ismeretek (jogi és pénzügyi szabályok)
Művészeti intézmények és a piac: hazai kortárs művészet meghatározó helyei, galériák, kiállítások, műgyűjtő helyek – kurátorral és kurátor nélkül.

Jelentkezési határidő

2019. február 18

Időpontok

  • 2019. február 21. 17:00-20:30
  • 2019. február 28. 17:00-20:30
  • 2019. március 7. 17:00-20:30

A kurzus ára

299.000 Ft + 27% ÁFA

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT KERESSE:

Kozma Barbara
Oktatásszervező
telefon: +36 20 392 4228
e-mail: 

www.bib-edu.hu/kurzusok