bezárás

POÉTIKUS DEKONSTRUKCIÓ

LICHTER Péter & MÁTÉ Bori műhelye

Az egyedülálló kísérleti filmes workshop célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a celluloid alapú absztrakt film készítésének technikájával. A workshop során 35 mm-es filmszalagokat különböző festékekkel és filctollakkal fognak megmunkálni a résztvevők. A felhasznált filmszalagok már korábban föld alá lettek ásva és el lettek rohasztva, amely művelet során a rajtuk lévő képek részben az enyészetté váltak.

A workshop során megmunkált filmdarabokból a résztvevők egy önálló, rövid versadaptációt fognak készíteni, amelynek köszönhetően az elpusztított képek új életre kelnek.

A workshop vendégoktatója Iszlai József (HUN-ROM) zeneszerző és sound designer, akinek a közreműködésével a filmek hangvilága is elkészül.

A JELENTKEZÉS MENETE ÉS GYAKORLATI TUDNIVALÓK:

A műhelybe nem csak animációs diákokat és animátorokat várunk! Lehetsz filmes, képzőművész vagy csupán érdeklődő, aki belecsapnál a kísérleti filmezésbe. Küldd el az online is elérhető portfóliódat (Vimeo-csatorna, tumblr-oldal, stb.) és egy rövid motivációs levelet a email-címre október 15-ig. A jelentkezők közül 12 főnek lesz lehetősége részt venni a műhelymunkában, mely október 21–23. között fog zajlani a budaörsi BABtérben. 

A workshop angol nyelvű, a részvételi díj 100 EUR, amelyért cserébe a workshop és a fesztivál ideje alatt ellátást, négyágyas szobákban szállást, valamint egy fesztiválbérletet biztosítunk a Primanima nemzetközi fesztivál programjaira.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2053526608311430/

Meghosszabbított jelentkezési határidő: október 15.!

**********

Animációs és hang workshop

Animációs workshop
 

A Primanima animációs workshopján idén a valóság és a képzelet, a hang és a kép közös lehetőségeit tervezzük kutatni. A résztvevők budaörsi helyszínek által ihletett témájú 30 másodperces kisfilmeket készítenek el a csoportos műhelymunka során. Egyszerű, de látványos stop-motion technikákkal fogunk dolgozni, mint például a papírkivágás (kollázs-animáció), tárgy-animáció, üveglapra rajzolás, és pixilláció. A helyszíneken inspiráló, jellegzetes vagy éppen meglepő képi és hangi jelenségeket keresünk, ezek alapján találjuk ki azokat a mikrotörténeteket, amelyeket csak animációban lehet/érdemes bemutatni. A workshop végeredménye a fesztivál záróeseményén, a díjátadó ünnepségen kerül vetítésre.

A workshop vezetője: Szabó Zsuzsanna, stop-motion animátor, animáció tanár

Hang workshop
 

Az animátorokkal dolgozó sound design csapat helyszínspecifikus felvételek segítségével fog számos budaörsi környezetet hangban újraértelmezni. A helyszíni felvételek rögzített hangeseményei és az ebben felfedezhető véletlenek egy sajátos képi világ létrejöttét fogják inspirálni. Közös feladatunk lesz ezekben keresni a valóság által ajánlott, játékosan elemelhető hangi tartalmakat. A készülő animációk további hangi utómunkáját zörejek stilizálási folyamata fogja képezni. Munkánk eredménye egy olyan hangsáv lesz, amely egyformán merítkezik a dokumentarizmus és a kreatív hangtervezés lehetőségeiből.

A workshop vezetője: Iszlai József, hangvágó, sound designer, zenész (PKE Képzőművészeti Tanszékének vendégoktatója, Nagyváradi Szigligeti Színház, Sapientia EMTE Kolozsvár, MOME Anim, Színház- és Filmművészeti Egyetem munkatársa)

A JELENTKEZÉS MENETE ÉS GYAKORLATI TUDNIVALÓK:

  • A műhelyekbe 18 évet betöltött, animációs vagy hangtervezés iránt érdeklődő diákokat várunk. A workshop hazai és határontúli magyar diákoknak szól. 
  • Küldd/csatold az online is elérhető portfóliódat (Vimeo-csatorna, tumblr-oldal, stb.) és egy rövid motivációs levelet a primanima@primanima.hu email címre október 17-ig.
  • A jelentkezők közül összesen 12 főnek lesz lehetősége részt venni a műhelymunkában. Ebből nyolc diák animáció, négy pedig a sound design csoportba kerül. Leveledben jelezd a csoportot, ahova jelentkezni szeretnél!
  • A műhely október 24–27. között fog zajlani a budaörsi BABtérben.
  • Részvételi díj nincs, amennyiben elfogadjuk a jelentkezésedet. A workshop és a fesztivál ideje alatt ellátást, négyágyas szobákban szállást, valamint egy fesztiválbérletet biztosítunk a Primanima programjaira.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1527438654069243/

Jelentkezési határidő: október 17.!

**********

A Dot & Line és a Primanima bemutatja: Légy kritikus!

Az idei Primanimán először indul kritikaíró workshop. Hogyan ragadható meg egy film lényege? Mitől lesz találó, vicces, pontos vagy személyes egy kritika? Miért több ez, mint ha kommentben leírnánk a véleményünket a filmről? Miben különbözik egymástól, ha élőszereplős vagy animációs filmről írunk?

A workshop résztvevői a Primanima rövidfilmjeiről írnak kritikákat a fesztivál ideje alatt, amelyek megjelennek az animációs filmekkel foglalkozó Dot & Line oldalon. A legjobb fesztiválkritikus díjat is kap, illetve később publikálási lehetőséget a Dot & Line-on. Az írásban segítséget is nyújtunk: a kritikaírás alapjairól Kránicz Bence filmkritikus tart előadást a fesztivál elején, és ő fog folyamatosan konzultálni a készülő cikkekről a szerzőkkel.

A jelentkezés feltétele egy rövid életrajz beküldése, primanima@primanima.hu  email-címre október 14-ig. A workshop nyelve magyar, de határon túli érdeklődőket is várunk! A résztvevők fesztiválbérletet és helyszíni ellátást is kapnak, igény esetén szállást is tudunk biztosítani nektek. A részvétel díjtalan. 

A workshopot azoknak ajánljuk, akik szeretnek gondolkodni a filmekről, érdekli őket az írás, és szívesen magyarázzák másoknak, miért csodálatos vagy borzalmas az az animációs film, amit legutóbb láttak.

A workshopot Kránicz Bence, a Filmvilág, a Prizma és a 24.hu filmkritikusa, a Filmvilág képregényrovatának szerkesztője vezeti, aki PhD-hallgatóként a korai magyar filmkritika történetével foglalkozik az ELTE BTK Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Programjában.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/315232032587374/

Jelentkezési határidő: október 14.!