bezárás

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek, kutatóinak, művészeinek munkáját elősegítő és támogató ösztöndíj, amely külföldi résztovábbképzésüket, külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételüket teszi lehetővé.

A program célja:

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek külföldi rész-továbbképzését, kutatói, illetve művészeti munkában való részvételét teszi lehetővé. Az ösztöndíj teljes időtartama kizárólag külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben tölthető el.

A pályázatra jogosultak köre:

Az ösztöndíjra pályázhat minden, 40 évesnél nem idősebb, felsőoktatási intézményben mesterfokú (vagy azzal egyenértékű) diplomát szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével – lehetőleg a PhD vagy DLA fokozat megszerzésével, rangos publikációkkal, egyéb alkotásaival és eredményeivel - már bizonyította kiemelkedő képességét.

Pályázni bármely tudományterületen és tudományágban lehet.

Az elbírálás két kategóriában történik:

a) posztdoktori kategória (a kiutazás időpontjában már PhD fokozatot szerzett fiatal kutatók vagy DLA fokozatot szerzett művészek számára);

b) predoktori kategória, melyben előnyt élveznek a posztgraduális képzésben részt vevő, disszertációjukon dolgozó PhD-hallgatók.

Részt vevő országok köre:

Szabadon választható.

Támogatható tevékenységek:

Rész- és továbbképzések. Külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvétel.

Pályázati feltételek:

Az ösztöndíj időtartama 3-8 hónap. Az ösztöndíj indokolt esetben új munkaterv kidolgozásával több pályázati ciklusban, ismételten megpályázható. Az időtartam szakmai okokból, munkatervvel különösen indokolt esetben, azonos tanéven belül több részletben is felhasználható a pályázati támogatás felhasználási időtartamán belül.

A támogatás mértéke:

Az ösztöndíj – a jelenleg hatályos jogszabályok alapján – adómentes juttatásnak minősül.

Az ösztöndíj az ösztöndíjas külföldi megélhetéséhez, szállásához, munkájának dologi kiadásaihoz ad anyagi támogatást, valamint egyszeri oda-vissza útiköltségét biztosítja útiköltség-átalány formájában.

Amennyiben a pályázó munkájából, kutatásaiból eredő speciális dologi költségekre szeretne támogatást kérni (laboreszközök, kellékek stb.), ezeket a tervezett kiadásokat a költségtervben részletesen fel kell tüntetnie, csakúgy, mint az esetleges vízum- és biztosítási költségeket. Az indoklással nem ellátott igények automatikusan elutasításra kerülnek.

Az ösztöndíjas tanulmányút munkajogi vonatkozású ügyeit az ösztöndíjas maga intézi.

Bővebb információ a pályázati dokumentumok menüpont alatt található aktuális pályázati felhívásban olvasható.

Az ösztöndíjas utak 2019.szeptember 1-től - 2020. július 31-ig tervezhetőek

Pályázati határidő: 2019. március 28. csütörtök, 23.00 óra

A teljes pályázati felhívás itt olvasható.

A pályázati felhívás további dokumentumai hamarosan elérhetőek lesznek honlapunkon.

Államközi Ösztöndíjak: https://tka.hu/palyazatok/3021/palyazati-dokumentumok#10465