bezárás

Kortárs művészet mint befektetés

Miért tartjuk fontosnak 

A műtárgypiac robbanásszerű fejlődésen megy át, egyre többen találnak benne minőségi hobbit, érzelmi elköteleződést és jó hozammal kecsegtető befektetést. A kortárs képzőművészet értékálló trendjeinek felismeréséhez, a tartós minőség felfedezéséhez a műveltségen és a jó ízlésen kívül sokrétű ismeretek kellenek. Képzésünk ehhez kínál különleges alkalmat.

A kortárs művészet mint befektetés jó érzéket és értő szemet igényel.  Partnerünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem értékmegőrző és értékteremtő oktatási intézmény, nemzetközi szintű oktatási programjukban a képzőművészeti technikák különlegesen széles palettáját kínálják a bronzöntéstől a 3D technikáig. Az itt összegyűlt tudást, a műkereskedelemben jól hasznosítható sokrétű tapasztalatot, a képzőművészeti trendek és értékek kapcsolatát és az aukciókra való sikeres felkészülés ismereteit a kurzus négy moduljában foglaltuk össze. 

A kurzus tartalma 

Alapfokú ismereteket kínálunk a vizuális művészetekről, a kortárs hazai és nemzetközi alapművekről, művészeti gyűjtemények anyagáról és árképzéséről. Esettanulmányokon keresztül mutatjuk be a műtárgy értékmeghatározását és ismertetjük az aktuális trendeket. A művészi kifejezés különböző anyagainak, technikáinak, eszközeinek és módszereinek megismertetése után betekintést kínálunk a hazai és nemzetközi kortárs művészet legújabb kezdeményezéseibe, aktuális eseményeibe. Az ismereteket tárlatvezetéssel egybekötött képzésen mélyítjük el és aktualizáljuk.

A kurzus céljai 

  • alapvető műgyűjtő ismeretek elsajátítása
  • nemzetközi és kortárs művészet, mint befektetés megismerése
  • vagyonkezelők és pénzügyi tanácsadók ismereteinek bővítése a művészeti szakterülettel
  • művészet iránt érzékeny gazdasági szakértő

Kinek ajánljuk a kurzust 

A kurzust ajánljuk befektetőknek, portfoliókezelőknek, valamint saját gyűjteményt kialakítani vágyóknak.

A kurzus felépítése

Modul 1: Műalkotás, ami tetszik – műalkotás, amibe befektetek.

Miből alakul ki egy műtárgy ára? Hogyan növekedhet egy műalkotás értéke? A kurzus résztvevői betekintést nyernek a műtárgyak értékmeghatározásába, illetve esettanulmányokon keresztül megismerkedhetnek a kortárs képzőművészeti egyes tendenciáival és médiumaival. A műalkotások származása, az eredetiség bizonyítása.

Modul 2:  Léteznek-e ma Leonardók és Munkácsyk, s ha igen, mit alkotnak és kinek?

A kortárs művészet lehetséges megközelítésmódjai: a művész, a közönség és műalkotás fogalmainak átváltozásai. Mit tekinthetünk ma kortársnak, mit tekinthetünk ma művészetnek? A kurzus résztvevői megismerkedhetnek egyes művészek életútjaival: hogyan alakulhat a művészi életpálya - a friss diplomástól a Kossuth-díjasig? Mit jelent egy rangsorban elfoglalt hely?
Tárlatvezetéssel egybekötött képzés.

Modul 3: A nemzetközi és a magyar művészeti intézményrendszer

Műtárgypiac-elemzés, jogi és pénzügyi szabályok, a piac felépítése. Nonprofit intézmények rendszere, a kurátor szerepe. Kell-e, érdemes-e támogatni a művészeket, a művészetet? A hazai kortárs művészet meghatározó helyei: galériák, gyűjtemények, múzeumok, iskolák. A globális rendszer kiemelt helyszínei: biennálék és vásárok. Mi olvasható ki egy kiállításból, milyen információk szűrhetők ki egy áradatbázisból?
Blockchain technológia és a művészet: a művészek támogatása és a műalkotások értékesítése érdekében.

Modul 4: Reigl Judit kiállítás

A kurzus 4. modulja egy különleges alkalomhoz, a Párizsban élő világhírű magyar festőművész, Reigl Judit tavaszi budapesti kiállításához kapcsolódik. Néhány éve Makláry Kálmán műkereskedő adta hírül Facebook-oldalán, hogy Reigl Judit Kitörés című, 1955-ös festménye 411 ezer euroért kelt el Sotheby’s-nél, Párizsban. A Franciaországban élő Kossuth-díjas képzőművész életműve az utóbbi években, a Kálmán Makláry Fine Arts galéria kitartó munkájának is köszönhetően, egyre nagyobb elismerést vív ki világszerte, munkáiért versengenek a nagy nemzetközi aukciókon. A kurzus negyedik részében szakértői tárlatvezetéssel tekinthetünk meg olyan festményeket, melyek párdarabjai a párizsi Centre Pompidou, a TATE Modern, a Metropolitan Museum, vagy a New York-i MOMA falain lógnak, majd ezt követően Makláry Kálmán galériatulajdonos és Horn Péter műgyűjtő beszélgetnek Martos Gábor, a műkereskedelemről rendszeresen publikáló művészeti író moderálásával a kimagasló művészi és galériás teljesítmény találkozásának tökéletes példájáról, a műgyűjtés szenvedélyéről, igaz történetekről, valamint a jövőbelátás tudományának kulisszatitkairól.

További információkért keresse oktatásszervezőnket


Kozma Barbara

telefon: +36 20 392 4228
e-mail: kozma.barbara@bib-edu.hu


Jelentkezési határidő

2019. április 4.

www.bib-edu.hu