bezárás

Trash Art Magyarország 2020

„Már csak képek és szobrok”

A Trash Art Magyarország 2020-ban arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora az ember felelőssége a környezetünkben bekövetkezett változásokban, a fajok eltűnésében, az ökoszisztémák megváltozásában.

Ezért 2020-ban két tematikus kategóriában hirdetjük meg az alkotói pályázatot:

  • kihalt fajok
  • a fajok kihalásának okai

Ebben az évben, minden szobor mellé várunk egy képet, ami az alkotást ihlette, amit a szobor mellett kiállítunk, így téve teljessé a kompozíciót.

A PÁLYÁZAT CÉLJA

A Trash Art Magyarország 2020 célja felhívni az emberek figyelmét a környezet védelmére, a hulladék keletkezésének megelőzésére, annak megfelelő kezelésére, az anyagok, a hulladék újrahasznosításának fontosságára, amely korunk egyik legégetőbb problémája.
A Trash Art Magyarország 2020 művészeti program hatalmas kültéri szobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen anyagok minden évben művészeti alkotásként élednek újjá, meghökkentve és a figyelmet felkeltve, osztatlan sikert aratva az ország több helyszínén, kiemelkedő fesztiválján.
A projektben résztvevő alkotók újrahasznosítható „hulladék” alapanyagokból készülő alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század problémáira, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. A „trash art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektíven gyűjtött hulladékok látványos művészeti alkotásként születnek újjá, mutatják be az ember felelősségét a környezet, az ökoszisztémák változtatásában.
A program szabad kezet ad az alkotóknak a két téma feldolgozásában.

NEVEZÉS

Nevezni kizárólag elektronikus formában lehet, a teljes körűen kitöltött online Jelentkezési adatlap beküldésével, megjelölve, mely kategóriában indul a versenyző. A nevezés része a szoborterv leírása és rajza.
Nevezni egyénileg és csapatban is lehet.
Nevezési időszak: 2019. november 15. – 2020. február 28.
A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, életkori és szakmai megkötések nélkül.

INSTALLÁCIÓK

Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.
Kizárólag kültéri megjelenésre alkalmas tervekkel lehet pályázni.
Méret: maximum 2 – 2,5 méter magas és legfeljebb 4 m² alapterületű (a technikai megoldások egyeztetése után a méret változhat felfelé).
Anyaghasználat: szabadon választott. Minden alkotó, illetve csapat tetszőlegesen választhatja ki azokat az anyagokat, amelyekből az installációt készíti, de itt is figyelembe kell venni a kültéri elhelyezést. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítik az újrahasznosítható anyago(ka)t, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható, vagy hulladékból származó legyen. Minden alapanyag használható: fém, alumínium, üveg, PET, fa stb.
Igény szerint az alapanyagokat egyes városok hulladékgazdálkodási közszolgáltatói, hulladékhasznosító üzemei, valamint a projekthez csatlakozó cégek biztosítják.
Egyéb szempontok: a szobrok elkészítése és kiállítása során kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése. A szobrokat statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Fontos a szállíthatóság, mozgathatóság, amennyiben szükséges a szétszerelhetőség. Minden kiállításra kerülő szobor esetében ezt ellenőrizzük. Amennyiben nem felel meg ennek a feltételnek, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű a versenyből kizárásra kerül.

DÍJAZÁS

Két kategória fődíjat adunk át a szakmai zsűri döntése alapján, aminek értéke egyenként 700 ezer Ft.  A zsűri emellett értékes különdíjban részesíti az általa kiemelkedőnek ítélt alkotásokat, összesen 600 ezer Ft értékben.
Díjátadó: a Gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál zárónapján, 2020. május 24-én, vasárnap, a természet- és környezetvédelmi programok Gáláján.

KIÁLLÍTÁS

A versenybe beválogatott pályaművek tervei és alkotói 2020. március 31-től lesznek megtekinthetők a www.trashart.hu és a www.godollofilmfest.com oldalon.
Az elkészült szabadtéri pályaművek az eddigi évekhez hasonlóan, ismét Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében kerülnek először bemutatásra.  Debütálásuk 2020. május 22-én, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál kísérőprogramjaként lesz. A fesztivált követően a Gödöllői Királyi Kastély parkjába kerülnek át a vándorkiállításba beválogatott legjobb alkotások, ahol július 1-ig lesznek megtekinthetők, majd augusztusban a Sziget Fesztiválon, az Art Zone-ban mutatkoznak be a hazai és nemzetközi látogatók előtt. Ezenkívül – a 2019-es évhez hasonlóan – a szobrok részt vesznek az ország más fesztiváljain és környezetvédelmi eseményein is. A kiíró fenntartja a jogát, hogy csak a Zsűri által kiválasztott, és a szállítást, valamint a biztonságos kiállítást bíró pályaművek kerülnek be a vándorkiállításba.
Végül a szobrok – minőségi állapotuktól függően – a gödöllői Zöld Híd Kft. telephelyén kiállításra vagy újrahasznosításra kerülnek.

IDŐZÍTÉS

2020. február 28.: a pályázatok (tervek) benyújtásának végső határideje
2020. március 20.: a pályázók kiértesítése a versenyprogramba kerülésről, a zsűri döntésének megfelelően
2020. március 21. – május 15.: a szobrok elkészítése, konzultáció a mentorokkal. A pályázóknak a kiválasztást követően lehetőségük van a mentorokkal való egyeztetésre. A mentorok személyét március 31-én hozzuk nyilvánosságra a weboldalainkon.
2020. május 20-21.: a szobrok felállítása Gödöllőn, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál helyszínein
2020. május 24.: eredményhirdetés és díjátadó

Várjuk művészek, kreatív emberek, csoportok, egyetemek, civil szervezetek, jelentkezését!

Sikeres alkotó munkát kívánunk!

A gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál szervezői

Gödöllő, 2019. október

/www.trashart.hu/

További információ:
www.trashart.hu

Kapcsolat:

Szarka Sára: sara.szarka@godollofilmfest.com T: 20-366-4086
Hankó Gergely: gergelyhanko@gmail.com T: 70-249-6113
Székelyhidi Tamás: tamas.szekelyhidi@godollofilmfest.com T: 30-540-3601