bezárás

TERVEZZÜK ÚJRA KÖZÖSEN! - online ötletpályázat a Batthyány tér átalakítására

Mi Batyink – tervezzük újra közösen!

A Batthyány tér átalakul. Hogyan? Ez tőled is függ! A Budavári Önkormányzat párbeszédre hívja a helyi lakosokat és az érdeklődőket a térrel kapcsolatban. Az első közös séta június 18-án, 17:00-kor V. Naszályi Márta polgármester vezetésével indul, az események a valós és online térben folyamatosak.  Ahogyan az egyik résztvevő fogalmazott: „Akadálymentesítésre a lelkekben is szükség van."  

Budán a Víziváros és a Duna menti közlekedéssel kapcsolatban 2017-ben lezajlott egy nagyobb léptékű építészeti pályázat, de az főleg a rakpartok hosszanti tengelyére fókuszált. Budai terekkel kapcsolatban is születtek már korábban tervek, nyitott, közösségi gondolkodás a Széna térrel kapcsolatban tavaly indult, idén a Batthyány tér átlakítására hívja párbeszédre az I. kerületi önkormányzat a helyi lakosokat és az érdeklődőket. Az elképzelt közösségi tervezés félig-meddig átkerült a virtuális térbe, de számos program végre helyben is megvalósul a közeljövőben.

A munkába kiváló fiatal építészeket, művészeket és helyi lakosokat is behívtak. A helyzet nyitott, a program változatos, a tér jövője rajtunk is múlik! A polgármester által vezetett eseménysor célja, hogy  elinduljon a párbeszéd a szándékokról, vágyakról, különböző érdekekről és a lehetőségekről, egy zöldebb és szerethetőbb hely kialakításáról. 

A közösségi tervezés olyan módszertan, amely során egy hely vagy tér kialakításának valamelyik fázisába a tervezők vagy a döntéshozók behívják az érdekelteket. A Batthyány tér kapcsán a kiíró önkormányzat a gondolkodás elején a tipikus és speciális térhasználatokkal kapcsolatban nyitja meg elsőként a térről való gondolkodást, annak érdekében, hogy egészen különböző nézőpontból ismerhesse meg a helyet és a szándékokat. Első kerületi lakosként biztosan állíthatom, hogy a Battyhány tér kifejezetten nehezen megfejthető köztér, ha mást is várunk tőle, mint hogy közlekedési csomópont legyen. Egészen mást jelent a helyieknek, akik az Iskola utcában kávéznak, a HÉV-ről, metróról átszállóknak vagy a turistáknak, akik a Duna-partról a Parlamentet lesik.

Bővebben: