bezárás

Differences – az EU4ART Szövetség kutatási és innovációs projektje

A Magyar Képzőművészeti Egyetem által vezetett európai egyetemi szövetség, az EU4ART sikeresen pályázott a H2020 – Kutatás és Innováció Keretprogramban, és 2 millió EURO összegű támogatást nyert a „Differences” elnevezésű projektjére, melyet a Drezdai Művészeti Akadémia koordinál.

Az új projekt célja, hogy fejlessze a négy partner kutatási profilját, megteremtse a művészeti kutatás magas szintű kultúráját, valamint az akadémiai kiválóság erősítése mellett a négy intézmény együttműködését még szorosabbá tegye.

A címben szereplő különbségekre, mint a tudás-átadás alapjára és fejlődésük forrására tekintenek a partnerek, ami erősíti szövetségüket. Azáltal, hogy arra összpontosítanak, amiben különböznek egymástól, jobban megérthetővé válik, mit jelent a művészeti kutatás és innováció. Ez nemzetközi szinten is úttörő szempontnak számít és egészen új perspektívákat kínál.

A projekt 36 hónapja alatt három szakmai és két operatív munkacsoport dolgozik majd a stratégiai elképzelések megvalósításán, mely két pillérre épül: művészeti kutató laborok és posztgraduális iskolák létrehozására, valamint a kutatói tudástranszfer erősítésére. Mind a négy résztvevő egyetem társadalmi kontextusának megfelelően saját kutatási egységet fog kidolgozni, ami a közös doktori és posztgraduális kutatói közösség részévé válik.

A következő három évben egy K+I központ létrehozásához szükséges módszertani keret meghatározása, közös K+I stratégia és akciótervek kereteinek elkészítése mellett a művészeti gyakorlatok és kutatás társadalmi népszerűsítése, valamint a művészeti potenciál létrehozásának és menedzselésének témáit vizsgáló és oktató, közös képzőművészeti ökoszisztéma létrehozása szerepelnek az EU4ART Szövetség kitűzött céljai között.