bezárás

Hírek


DIGITAL RITES and EMBODIED MEMORIES – előadássorozat

Az Eu4Art_differences projekthez kapcsolódóan DIGITAL RITES and EMBODIED MEMORIES címmel nyári iskola kerül megrendezésre szeptember 6. és 9. között, melynek előadásai a nagyközönség számára is nyitottak a TEAMS-en keresztül történő ingyenes regisztrációt követően.  

Az eseményen a római Casa San Silvestro in Monte Compatriban személyesen jelen lévő, ill. ahhoz online formában csatlakozó európai szakértők egyesítik kutatásaikat egy rituálisan beágyazott közös projektben, mely a fizikai és a virtuális térben kontextuálisan megosztott és szimbiotikusan összekapcsolt formában valósul meg. 

A program részeként elsőrangú tudósok és kutatók beszélnek olyan, egymáshoz szorosan kötődő témákról, mint a mesterséges intelligencia a humán tudományokban, immerzív technológiák, gamifikáció, digitális valuták, neurológia. A meghívott előadók Galit Ariel, Maurice Benayoun, Enrico Bisenzi, INOUT, Vittorio Gallese, Roberto Casati, Marco Mancuso, Raitis Smits, Patamu.com, Domenico Quaranta, Tom van de Wetering és Fabio Viola.   

Az előadások, valamint a DIGITAL RITES and EMBODIED MEMORIES című nyári iskola a Római Képzőművészeti Akadémia rendezésében valósul meg az EU4Art_differences projekt részeként.  

Az előadásokra regisztrálni, valamint a sajtóközleményt, a programot ismertető flyert, az előadók rövid életrajzát és az absztraktokat letölteni az alábbi linken keresztül lehet:  

https://differences.eu4art.eu/event/digital-rites-and-embodied-memories/

PR_Series_of_online_Talks_Summer_School_Rome_ENG.pdf


Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban

Három év kihagyás után újra nagy lelkesedéssel vehették két hétre birtokba a szobrászhallgatók a csodálatos helyszínt. A művésztelep különlegességéhez az is hozzájárult, hogy az EU4ART Európai Egyetemi Projekt keretében szervezett közösségi munkában a római és rigai társegyetemekről érkező hallgatók is részt vettek. A sajátos program kimondottan a helyhez igazított léptékre és anyaghasználatra épített, ugyanis helyspecifikus installációk megvalósítását tűzte ki céljául. Három csoportba osztva dolgoztak a hallgatók, a rendelkezésre álló anyagok felhasználásával kellett nagyobb méretű installációt, plasztikát tervezni, majd létrehozni nádból, kenderkötélből, drótból, emellett a rögzítéshez faágakat, betonvasat is felhasználhattak. Ennek eredményeképpen három nagyobb volumenű munka született meg, egy a juhhodály baloldali szárnyában, kettő pedig a szabadban, a Belső-tóra néző füves területen. Nem szándékoltan – hiszen egymástól függetlenül alakultak, és jelölték ki a tervezőik a helyüket –, de egy képzeletbeli tengelyre lehet felfűzni a három nádplasztikát, ami az anyaghasználaton kívül térbeli elrendezésüket tekintve is összeköti az alkotásokat. A nemzetközi részvétellel megvalósult program kiemelt jelentőségűnek tekinthető az egyetemen, hiszen mind a megvalósított művek színvonalát, mind a csapatban való együttműködésre, együtt gondolkodásra épülő szellemi és fizikai munkát tekintve nagyszerű eredményekkel zárult a művésztelep. Mindez idő alatt az elsős hallgatók a kötelező kőfaragási gyakorlatnak tettek eleget, a lábas pajtában dolgozva megismerkedhettek a különböző anyagokkal, eltérő formaképzési eljárásokkal, a kézi és gépi megmunkálással különféle kőfaragási technikákat próbálhattak ki. A művésztelep során előadások hangzottak el, amelyek igyekeztek a hallgatóknak irányokat, kiindulópontokat kijelölni az installációk tervezéshez, hasznos útmutatókat adni a kőfaragáshoz, illetve szélesebb spektrumba helyezni az éppen aktuális, tematikához kötött tevékenységüket. A szakmai munka mellett természetesen a közösen elkészített finom ételek, a jó borok, és az estébe nyúló beszélgetések tovább gazdagították a remek hangulatban telt, eseménydús heteket.

Reméljük, jövőre is lesz alkalmunk élni a fantasztikus adottságú művésztelep kínálta lehetőségekkel!

Az elkészült munkákat egész nyáron megtekinthetik a kedves érdeklődők. Amennyiben az időjárási körülmények is megengedik, hogy minél tovább épségben megmaradjanak, akár ősszel, télen is láthatják még az arra járó kíváncsiskodók.

Szobrász Tanszék

Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban. Sikeresen lezajlott a Szobrász Tanszék nyári művésztelepi gyakorlata Tihanyban.


Transitioning címmel nyílt kiállítás az EU4ART keretein belül Drezdában

Egyetemünk oktatói és hallgatói 2022. május 3-8. között egy Nemzetközi EU4Art találkozón vettek részt. A drezdai Hochschule für Bildenden Künste intézményében a Magyar Képzőművészeti Egyetem négy hallgatója és egy oktatója a római, rigai és drezdai hallgatókkal együtt mutathatta be művészeti gyakorlatának egy-egy szegmensét a Vom Überschreiten/ Transitioning kurátori hívószó mentén (kurátorok: Susanne Greinke, Frizzi Krella).

A kiállítás hivatalos megnyitóját egy zártkörű preview előzte meg, a reprezentatív megnyitón való megmutatkozás nemzetközi porondon pozícionálja intézményünk hallgatóit.

A kiállítást megnyitották: Matthias Flügge, a drezdai HfBK rektora; Erős István, az MKE rektora; Michael Kretschmer, Freistaates Sachsen miniszterelnöke; Dirk Hilbert, Drezda város főpolgármestere; Anke Stahl, DAAD.

Kiállítók: Mitsuki Akiyama, Bianka Dobó, Veronika Frolova, Marcella Giannini, Annemarija Gulbe, Borbála Róza Jakab, Rasa Jansone, Johannes Kiel, Yesul Lee, Anna Malicka, Eleonora Matozzi, Liana Mihailova, Sol Namgung, Annike Nannt, Gianna Parisse, Luca Pataki, Gianmarco Savioli, Réka Schell, Atis Šnevelis, Sandra Strele, Theresa Tuffner, Zoltán Visnyai és Hamid Yaraghchi

/////

From 3-8 May 2022, our university's faculty and students participated in an International EU4Art meeting. At the Hochschule für Bildenden Künste in Dresden, four students and one lecturer from the Hungarian University of Fine Arts, together with students from Rome, Riga and Dresden, presented a segment of their artistic practice under the curatorial call Vom Überschreiten/ Transitioning (curators: Susanne Greinke, Frizzi Krella).

The official opening of the exhibition was preceded by a private preview, the representative opening positions the students of our institution on an international stage.

The exhibition was opened by Matthias Flügge, Rector of the HfBK Dresden; István Erős, Rector of HUFA, Budapest; Michael Kretschmer, Prime Minister of the Free State of Saxony; Dirk Hilbert, Mayor of Dresden; Anke Stahl, DAAD.

Exhibitors: Mitsuki Akiyama, Bianka Dobó, Veronika Frolova, Marcella Giannini, Annemarija Gulbe, Borbála Róza Jakab, Rasa Jansone, Johannes Kiel, Yesul Lee, Anna Malicka, Eleonora Matozzi, Liana Mihailova, Sol Namgung, Annike Nannt, Gianna Parisse, Luca Pataki, Gianmarco Savioli, Réka Schell, Atis Šnevelis, Sandra Strele, Theresa Tuffner, Zoltán Visnyai és Hamid Yaraghchi


Rigai látogatás – az EU4ART-Szövetség nemzetközi találkozója

Az EU4ART-Szövetség partnerintézményeinek delegáltjai ezúttal a rigai székhelyű Latvijas Mākslas Akadēmijába látogattak, ahol az intenzív megbeszélések során az együttműködés jövőbeli perspektíváinak finomhangolása zajlott, illetve a feltételek egyeztetése a projekt minden munkacsoportjának szintjén. Az élőben való találkozás során néhány kulcskérdés megvitatását szükségessé tette az az örömteli hír, hogy a négy intézmény hallgatóinak rövid- és hosszútávú mobilitásokkal elérkeztünk a projekt érdemi részéhez: a konkrét utazások lebonyolításához, valamint a személyes kapcsolati háló kiépítésének élményekkel teli, tanulságos időszakához. A munkacsoportok tevékenységét egy összegző tárgyalás követte, majd a lett vendéglátók jóvoltából a helyi képzőművészeti közeg néhány történésébe is betekintést nyerhetett a magyar delegáció. A Balti-tenger partján elhelyezkedő Jūrmala egy pályaudvarának tereiben a lett akadémia és a londoni Central Saint Martins (UAL) együttműködésben megvalósult kiállítást tekinthette meg a delegáció. A Pilot experimentális galériában – mely a Latvijas Mākslas Akadēmija projekttere – a soron következő kiállításon keresztül nyerhettek a partnerek rálátást a kortárs lett művészet néhány karakteres nézőpontjára. A formális és informálisabb keretek között kibontakozó párbeszéd következő állomása Budapest lesz november elején.

Trip to Riga – an International meeting of the EU4ART Alliance

The delegates of the EU4ART Alliance’s partner institutions visited Latvijas Mākslas Akadēmia in Riga, where intensive discussions were held to fine-tune the future perspectives of our cooperation and to finalise agreements on the terms and conditions of our cooperation at all working group levels. Some key issues had to be discussed during the live meetings, which was also motivated by the joyful occasion that the short- and long-term mobility programmes had reached an important stepping stone. We have finally reached the stage when the actual trips unfold and the eventful period of building personal networks begins. The activities of the working groups were followed by a summary, and then, thanks to our Latvian hosts, the Hungarian delegation was able to get an insight into some of the exciting happenings of the local art scene. The delegation had the opportunity to visit an exhibition in the premises of a railway station in Jūrmala, on the Baltic coast, which was realised as a collaboration between the Latvian Academy and Central Saint Martins (UAL) in London. In the experimental gallery, Pilot, the partners gained an insight into a project organised by the Latvian institution, showcasing some of the distinctive perspectives of contemporary Latvian art. The next stages of the dialogue, which will unfold in formal and informal settings, will take place in Budapest, in the early days of November.


Pannonhalmi Főapátság Arcus Temporum fesztivál  – Installáció

A tavaszi félévben az EU4Art program keretében lezajlott kiállítási kurzus résztvevői hétvégén a Pannonhalmi Főapátság Arcus Temporum fesztiválján közös installációt hoznak létre a Főapátság éves kulturális programjának főtémájára, az emlékezetre reflektálva.


A Magyar Képzőművészeti Egyetem küldöttsége Drezdában

Az EU4ART partnerintézményeinek delegáltjai Drezdában találkoztak 2021. július 22-23-án. A találkozó fő célja az volt, hogy a projekt összehangolt, konstruktív működéséhez szükséges diplomáciai jelentőségű információcserék megtörténjenek az EU4ART Szövetség keretein belül dolgozó kollégák, az intézményeket vezető rektorok, valamint a drezdai partnerintézmény a projektbe nem bevont, ám oktatási szempontból kiemelkedő jelentőségű munkatársai között. Az egyes partnerek népes küldöttségekkel érkeztek: Rómából hatan, Rigából nyolcan, a Magyar Képzőművészeti Egyetemről pedig öten – Dobó Bianka, Erőss István, Nemere Réka, Szabó Ádám, Tayler Patrick – vettek részt a programon. A második napon Andrea Franke szász tartományi államtitkár köszöntötte a résztvevőket, az utolsó közös megbeszélésen pedig a drezdai intézmény tanácsadó testületének tagja, Dr. Stephanie Buck, a Staatliche Kunstsammlungen igazgatója is részt vett. A programsorozatot a diplomakiállítás megnyitója és a tanévet lezáró ünnepség zárta.

The delegation of the Hungarian University of Fine Arts in Dresden

The delegates from the EU4ART partner institutions met in Dresden on the 22nd and 23rd of July 2021. The principal goal of the meeting was for the colleagues working within the framework of the EU4ART Alliance, the rectors of the four institutions, and staff of the Dresden partner institution not involved in the project but of outstanding educational importance to engage in dialogue, by this we aimed to ensure the coordinated, constructive operation of the project. Each partner came with extended delegations: six professionals from Rome, eight from Riga, and five from the Hungarian University of Fine Arts - Bianka Dobó, István Erőss, Réka Nemere, Ádám Szabó and Patrick Tayler. On the second day, the State Secretary in the Saxon State Ministry for Science, Culture, and Tourism Andrea Franke greeted the participants, and the last joint meeting was also attended by a member of the advisory board of the Dresden institution, Dr. Stephanie Buck, director of the Staatliche Kunstsammlungen. The series of programmes closed with the opening of the diploma exhibition and the official closing ceremony of the school year.

A Drezdai Képzőművészeti Akadémia főépülete
Fotó: Claudia Reichert | projektmenedzser - Horizon 2020
The main building of the Dresden Academy of Fine Arts
Photo: Claudia Reichert | Project Manager - Horizon 2020

Az EU4ART Szövetség rektorai és Andrea Franke tartományi államtitkár
Balról jobbra: Erőss István (MKE), Matthias Flügge (HfBK Dresden), Andrea Franke (tartományi államtitkár) Cecilia Casorati (ABA Roma), Kristaps Zarins (LMA Riga)
Fotó: Claudia Reichert | projektmenedzser - Horizon 2020
The rectors of the EU4ART Alliance and Andrea Franke State Secretary of the Saxon State Ministry
Left to right: István Erőss (HUFA), Matthias Flügge (HfBK Dresden), Andrea Franke (State Secretary), Cecilia Casorati (ABA Roma), Kristaps Zarins (LMA Riga)
Photo: Claudia Reichert | Project Manager - Horizon 2020

Matthias Flügge és Erőss István
Fotó: Claudia Reichert | projektmenedzser - Horizon 2020
Matthias Flügge and István Erőss
Photo: Claudia Reichert | Project Manager - Horizon 2020


A FALANSZTER EMLÉKEZETE – Pályázati kiírás

Az EU4Art projekt keretében 2021 október-novemberében kerül sor A falanszter emlékezete című virtuális és valós köztéri kiállításra. A kiállítás előkészítése a tavaszi félévben 24 hallgató részvételével lezajlott kurzussal indult el; a 2., 3. és 4. éves szobrász-, festő- és grafikus hallgatók félév végére elkészítették projektterveiket. A kiállításra most az Egyetem valamennyi hallgatója jelentkezhet projektjavaslattal, amelyek közül a kiállítás kurátora (Mélyi József) és munkatársai (Koller Margit, Szilák Andrea, Tayler Patrick) választják ki azokat a terveket (előreláthatólag további 5-8 projektet), amelyek az októberi kiállítás keretében megvalósulhatnak. A kiállítás lehetséges helyszínei: az egyetem környezetében lévő köztér, az egyetem 314-es terme, illetve az online tér.

Beadandó: maximum 1 oldalas projektleírás (javasolt helyszínnel, időtartammal), minimum 2, maximum 4 illusztrációval; 2 korábbi munka rövid leírása, 1-1 képpel
Beadás módja: egy fájlban, pdf-formátumban a jozsef.melyi@gmail.com címre
Beadási határidő: július 10.
Döntés várható időpontja: július 31.

Projektleírás

A falanszter legalábbis kétjelentésű: az immár több mint kétszáz éves Fourier-féle elképzelés értelmében vonatkozhat egy utópiára, és lehet disztopikus – szintén XIX. századi, madáchi – hasonlat. A falanszter egyben metafora is: alkalmazták már a jelenre, a múltra és a jövőre egyaránt.

A múltra vonatkoztatva a falanszter összekapcsolható az egyéni és a kollektív emlékezettel vagy az archívummal. A jelennel összefüggésben kérdéseket tehetünk fel a fogalom mai jelentéseivel kapcsolatban: mi maradt meg a Fourier vagy a Madách-féle falanszter emlékezetéből? Ha a falansztert mint jelenünk – vagy a jelen egyes szegmenseinek – metaforáját elfogadjuk, akkor vajon kívül vagyunk-e rajta, vagy belül? Ha pedig a jövő felől közelítünk, a falanszter fogalmából kiindulva vizsgálhatjuk saját elváráshorizontunkat vagy feltehetjük a kérdést: tartunk-e attól, hogy a falanszter elképzelése egyik pillanatról a másikra valósággá válhat?

A falanszternek önmagában nincs emlékezete, mint ahogyan nincs emlékezete az utópiának vagy a disztópiának sem, azonban metaforikusan több szálon összeköthető az emlékezettel – a múltból, a jelenből vagy akár a jövőből kiindulva. A projekt középpontjában az emlékezet és a falanszter kapcsolata áll, többek között az alábbi megközelítésekkel:

  • a jelen lehetséges emlékezete egy jövőbeli falanszterben;
  • a gyerekkor elveszett emlékei;
  • emberi és embertelen falanszter;
  • növények és tárgyak falansztere;
  • Huxley világa és a diktatúra;
  • szabad-e emlékezni a falanszterben?

EU4ART Artist Open Call

Artists are invited to submit their proposals for the exhibition project titled ‘Surrender’ curated by Žanete Liekīte and Elīna Drāke (The Art Academy of Latvia. MA Art History and Theory). The aim of the exhibition is to create a symbolic space of liberation to address the divisions in current us-and-them society related to identity, gender and sexuality. Believing that art spaces can learn from nightclubs to serve as a catalyst for something that can be interpreted ambiguously - a space that invites us to ‘give up and surrender’, a phenomenon that can be viewed both as a degrading aspect and a place of growth, that can open new horizons and can lead the individual to liberation and closer to discovering their own identity.

The premises of the Art Academy of Latvia gallery "Pilot" will be transformed into a nightclub - an environment where tolerance, acceptance and the different is celebrated. A space dedicated to all deviant, secret, forbidden spaces where marginalised people have sought a refuge from intolerance, hostility and dismissiveness to become a place for new collective experiences. The metaphor of the nightclub can relate to one’s own room, dance floor, apartment, Pride, anywhere like-minded people can ensure the change of rules - freeing an individual from the frame imposed by society, allowing to ‘surrender’ and leading to liberation.

Artists are invited to submit their artwork ideas in various media inspired by their own journey to self discovery, liberation or surrendering.

The application submission deadline is March 26 2021. Applications must be in English and sent to e-mail: opencallpilot@gmail.com

The application should include:

  • a proposal (1 page) 
  • preliminary visuals
  • artist's portfolio

The application ideas will be reviewed and selected by the curatorial team and result in a group exhibition. Each selected artist will be financially supported in the execution of their artwork by their respective universities. The artists may be approached by the curatorial team with follow-up questions prior to the selection.

The exhibition will open on July 7, 2021 at the The Art Academy of Latvia art space "Pilot" (Vāgnera street 3, Riga). If Covid-19 restrictions will allow safe air travel of the students, participating artists will be invited to Riga for the exhibition installation and opening. Artist travel and accommodation expenses as well as artwork transportation will be covered by the EU4ART project.

The Open Call is a part of the EU4ART collaboration project between Hungarian University of Fine Arts (Budapest), Dresden Academy of Fine Arts, Academy of Fine Arts of Rome and Art Academy of Latvia, Riga.


Megnyílt az EU4ART Európai Egyetemi Szövetség első hivatalos kiállítóhelye

Lovász Luca: Vice Versa

2020. augusztus 20-án nyílt meg Rigában az EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk első hivatalos kiállítótere. Az ebből az alkalomból rendezett Vice Versa című kiállításon Lovász Luca festő hallgatónk munkái is szerepelnek.

vice-versa_anotacijas-lv+eng.pdf


Call for Participation in an Artist Book on the Topic of Disappearance

Az EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk drezdai partnere pályázatot hirdet a négy egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak, illetve oktatóinak művészti könyvben való megjelenésre. Várnak rajzot, festményt, fotót és szöveget is fekvő A4 formátumban.

A pályázatokat 2020. szeptember 24-ig a kollereu4art@mke.hu címre lehet küldeni.

Részletes tájékoztatást az alábbi felhívásban talál!

Announcement_Disappearance2020HfBK.pdf


Existence
Chapter 2: Traces

Az EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk drezdai partnere pályázatot hirdet a négy egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak, illetve oktatóinak az Existence, Chapter 2: Traces című kiállításon való megjelenésre, ami egy 2018-ban megkezdett, létezéssel kapcsolatos kísérleti kiállítási sorozat folytatása lesz. Nincs alaki megkötés.

A pályázatokat 2020. szeptember 24-ig a kollereu4art@mke.hu címre lehet küldeni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kiállítás installálásánál és bontásánál az alkotó várhatóan nem tud majd jelen lenni, csak az alkotást kell elküldeni!

Bővebb információt az alábbi felhívásban talál!

Announcement_Existence2020HfBK.pdf


Riga után ezúttal Drezdában

EU4ART Európai Egyetemi Szövetségünk újabb közös kiállítást rendez, Riga után ezúttal Drezdában!
A többlépcsős pályázaton a végső, német kurátori szelektáláson heten jutottak tovább és állíthatnak ki: Dobó Bianka, Harmati Kitty, Kádár Emese, Koller Margit, Máté Dániel, Sipos Judit Lilla és Reining Vivien.
Gratulálunk nekik!
A kiállításról hamarosan bővebb infókkal jelentkezünk.
Kövessétek az Egyetem honlapját és facebook oldalát, illetve a HÖK-öt a facebookon és instán, mert hasonló lehetőségekből egyre több lesz az EU4ART projektnek köszönhetően!

A képen Kádár Emese munkái láthatók.