bezárás

Innovációs és Tudásközpont

 

Folytatódhat az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint támogató a 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00016 kódszámú Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt második szakaszának megvalósítására a Magyar Képzőművészeti Egyetem által benyújtott többlettámogatási kérelmet 136.553.250,- Forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a többlettámogatási kérelemhez azt az észrevételt fűzte, hogy az NKFI Hivatal bíztatja az egyetemet a nemzetközi kapcsolatok bővítésére és Horizont Europe programban való aktívabb részvételre.

A projekt 2023. szeptember 30-ig támogat hallgatói innovációs versenyek szervezését; tréningek és kreditpontos képzések tartását; K+F szolgáltatások nyújtását vállalkozások részére; olyan tevékenységeket, amelyek eredménye piacra vitt kutatási eredmények, értékesített vagy más módon hasznosított szellemi alkotások és Proof of Concept Alap létrehozását, ezen keresztül támogatások nyújtását.

------

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kiírásában az Egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázat felhívás célja: „az eredményorientált egyetemi innovációs ökoszisztéma kiépítésének, illetve hatékony működtetésének támogatása. A felsőoktatási intézményekben létrejövő kutatás-fejlesztési eredmények üzleti hasznosítása az oktatók, kutatók és hallgatók körében kifejlődő vállalkozói szemlélettel, a technológia-transzfer és az innováció intézményi szintű menedzsmentjével”.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00016 azonosítószámú nyertes pályázat megvalósítása során létrehozza a MKE Innovációs és Tudásközpontot, abból a célból, hogy az Egyetem diákjai és oktatói szorosabb kapcsolatot létesíthessenek az üzleti és befektetői szférával.
A projekt egyedisége, hogy bár a képzőművészet nem elsősorban üzleti tevékenység, a két szféra összekapcsolásában rejlő lehetőségek kibontakoztatására vállalkozik, melynek köszönhetően értéktranszformáció fog megvalósulni.
A projekt során a tudástranszfer hatékony működésének adminisztratív feltételei kerülnek kialakításra (központ és H2020 Információs Pont létrehozása, szabályzatok módosítása, adatbázis létesítése), ezzel párhuzamosan alakítjuk ki a stratégiát; elősegítjük a támogató környezet működését (képzések, tréningek hallgatóknak, oktatóknak és külső megrendelőknek); mindezektől a partnerkapcsolatok bővülése, nemzetköziesedés és bevételek fokozódása várható.

Projektmegvalósítás időszaka: 2020. január 1. – 2021. június 30.
Támogatás összege: 40 438 230,- Forint

A pályázat hálózatos együttműködésben, tapasztalatok megosztásával valósul meg a 23 nyertes egyetem között. A nyertes egyetemek listája megtalálható ITT.